Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Hutter, nu avstängd ordförande i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän. Bild: Erika Olofsson
Alexander Hutter, nu avstängd ordförande i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän. Bild: Erika Olofsson

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Hela styrelsen stängs av efter rasistiska uttryck

Hela styrelsen för Hyresgästföreningen Södra Bohuslän stängs av med omedelbar verkan efter att en ljudfil släppts där ledamöterna uttrycker sig rasistiskt.

Hyresgästföreningen i region Västra Sverige stänger av en hel föreningsstyrelse med omedelbar verkan. Samtliga sju ledamöter i Södra Bohusläns styrelse är sedan måndagen tills vidare avstängda från alla förtroendeuppdrag inom Hyresgästföreningen. Detta efter en läckt ljudinspelning från ett styrelsemöte 2019, där flera ledamöter uttryckt sig grovt rasistiskt.

Det var tidningen GT som först rapporterade om avstängningen, och även Hyresgästföreningens egen tidning Hem och hyra har rapporterat om incidenten. Vid ett styrelsemöte som ägde rum 2019 uppges ledamöter ha uttryckt sig både rasistiskt och sexistiskt. Styrelsen diskuterade hur Hyresgästföreningens värdegrund skulle tolkas, detta i samband med en regional konferens där medlemmar uttryckt sig opassande.

Styrelsemötet spelades in av en ledamot i styrelsen och den ljudfilen har tidningen GT tag del av. Enligt GT yttras ordet ”neger” flera gånger under mötet och styrelsemedlemmar uttrycker även önskan att få använda ordet i olika sammanhang. Ljudinspelningen har också skickats till Hyresgästföreningen som nu väljer att direkt agera.

Hyresgästföreningen Södra Bohusläns nu avstängda ordförande, Alexander Hutter som bor på Orust, sitter även i regionstyrelsen.

– Jag har lyssnat på ljudinspelningen från mötet. Det som spelats in är uttryck som är ryckta ur sitt sammanhang. Allt bottnar i en debattartikel jag skrev för ett antal år sedan.

Enligt Alexander Hutter är bakgrunden en mångårig konflikt där den ledamot som valde att spela in mötet ansett att ett antal övriga ledamöter i styrelsen vid flertalet tillfällen uttryckt sig rasistiskt och sexistisk.

– Det är grunden till detta. Jag har som ordförande arbetat för att reda ut det här, men ledamoten valde istället att spela in mötet. Detta visste vi inte om, utan har fått reda på i efterhand.

Hutter har suttit som ordförande i fem års tid men är nu, tillsammans med styrelsen, avstängd. Han fick under måndagen reda på avstängningen via ett mail.

Hur känns det nu?

– Detta är oerhört jobbigt, inte bara för mig utan för hela styrelsen.

Alexander Hutter medger att det finns en viss jargong inom föreningen, men menar att den på inget sätt är grov.

– Det finns och har funnits ett visst sätt att skämta på och tyvärr har människor uppfattat detta som stötande.

Men bör inte du som ordförande vara noga med hur ledamöterna uttrycker sig?

– Vi har en värdegrund och folk är uppmanade att följa den, oavsett kön eller bakgrund. Jag tycker att vi följt detta, men den enskilde ledamoten har valt att uttala sig på annat sätt och det är något hela styrelsen drabbas av nu.

Hyresgästföreningen lade efter beslutet att stänga av styrelsen ut ett meddelande på sin Facebooksida. ”Vi accepterar inte rasism, främlingsfientlighet, diskriminering eller kränkande behandling i vår organisation. Hyresgästföreningen ser oerhört allvarligt på det som framkommit.”

Det är regionstyrelsens arbetsutskott som fattat beslutet att med omedelbar verkan stänga av samtliga styrelseledamöter i föreningen från alla förtroendeuppdrag i väntan på utredningens resultat. Regionstyrelsen kommer nu att granska det som har sagts och därefter fatta beslut om vidare åtgärder. Regionstyrelsen tar tills vidare tar över ansvaret för Södra Bohusläns Hyresgästförening.

Hyresgästföreningen Södra Bohuslän har drygt 6 000 medlemmar och fler än 140 engagerade förtroendevalda. Till föreningen hör hyresgäster i kommunerna Öckerö, Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Orust.