Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Helena köpte båt – helt utan erfarenhet

Förra sommaren tillbringade de flesta av oss av naturliga skäl på hemmaplan. Tankar på att hitta på nya saker fanns sannolikt hos många. Helena Persson var en av dem som kände att något ”måste” hända. Hon köpte helt sonika en båt – utan båterfarenhet.

I tidningar och övrig media får vi information om att försäljningen inom vissa områden har ökat markant under rådande pandemi. Så även båtförsäljningen. Helena Persson i Svanesund köpte båt i juli förra året. Ett stort steg för någon som inte är båtvan.

– Jag kan inte säkert säga att det var pandemin som fick mig att köpa båt. Å andra sidan var vi mycket hemma och jag kände att något måste hända.

Helena funderade på sommarstuga, vilket inte var ett alternativ för hennes man Peter, husbil eller båt. För hennes egen del var det båt som lockade mest, medan hennes man var mer inne på husbil.

Kärlek vid första ögonkastet

Tanken på båt släppte inte Helena och vid ett tillfälle då hon var med en kompis i hennes båt kom hon att prata med båtgrannen. På något vis avslöjade Helena att hon var lite sugen på en liten båt som inte gick för fort. Den fick också gärna vara äldre då hon inte ville lägga för mycket pengar på något hon inte riktigt visste om hon skulle ”ro iland”.

– Samtidigt som jag ville ha en gammal båt ville jag ju absolut att den skulle vara fräsch och fin. Det visade sig att båtgrannen jag pratade med hade en gammal Nidelv från 1972 som han totalrenoverade för att sälja. Sanningen att säga var jag tveksam, kanske var den lite väl gammal. Jag såg framför mig hur den säkert luktade fukt och så vidare, men blev övertalad att åka och titta på den.

Om Helena var relativt ointresserad av just den här båten, var Peter helt ointressad. De åkte dock och tittade på den och det var kärlek vid första ögonkastet.

– Åh, hon var så fin. Inte luktade hon fukt heller och vi kände att den här båten vill vi ha.

Helenas man tyckte också om båten men var tydlig från start att båten får bli hennes ansvar helt och hållet.

Båt – en ny erfarenhet

Som tonåring har Helena seglat lite jolle.

– Det är allt jag kan skryta med vad gäller båt, men jag har verkligen försökt plugga på om båt. Jag har tittat på videos och läst allt jag kommer över, till och med om båtmotorer. Du vet filter, olika sorters diesel och så vidare. Jag har också appar som visar hur strömt det är, vattendjupet och jag följer väderappar slaviskt innan vi ger oss ut.

Teorin kan man läsa sig till men även det praktiskt funkar fint tycker Helena.

– Det har visat sig att vi alla fyra tycker om båtlivet och vi hjälps åt när vi är ute. Innan vi går iväg går vi igenom vad som ska göras sedan gäller ett, två, tre – så kör vi. Och jag har blivit ett proffs på att både köra och lägga till. Hon är som sagt mitt ansvar.

Helena understryker att båtens maxfart är fem knop vilket underlättar när man är ovan.

Korta turer och bryggsegling

Familjen hann inte åka några längre turer förra året men finns med i sommarens planering.

– Förra året höll vi oss mellan Orust och fastlandet, upp mot Ljungskile. I år tänker vi oss att gå söderut och förhoppningsvis hitta fina naturhamnar. Vi utnyttjar båten även som ett mysigt ställe att cykla till för att fika eller äta mat och ger oss inte alltid ut.

”Boff, boff, boff…”

Kärleken till båten går inte att ta miste på när Helena berättar.

– Hon är som en gammal fin dam vår Prinsessan Andromeda som hon heter. Hon går som en klocka och hennes gamla Pentamotor låter ”boff, boff, boff…” på ett betryggande sätt.

Helena Persson

Familj: Make Peter, barnen Wilma, 17, och Filippa (Chippan), 14

Bor: Svanesund

Båt: Prinsessan Andromeda, en Nidelv 24 av 1972 års modell

Båterfarenhet: Ringa