Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivfoto
Bild: Arkivfoto

Hemtjänst spelade in i smyg – fick brukare att börja gråta

En hemtjänstpersonal på Orust spelade in ljud hemma hos en brukare i smyg. Nu har händelsen anmälts till Ivo och vårdbiträdet som spelade in får inte besöka brukaren mer.

I slutet av mars blev en brukare inspelad av ett vårdbiträde som är anställd inom hemtjänsten på Orust. Hen var hemma hos brukaren vid två tillfällen, då även brukarens sambo var med, och spelade då in ljudfiler på sin mobiltelefon.

Varken brukaren eller sambon var medvetna om att de blev inspelade och både kände sig mycket kränkta när de fick reda på det, enligt en anmälan som gjorts till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

”Vid samtal om den aktuella händelsen är brukaren mycket ledsen, gråter och känner sig kränkt”, står det i anmälan.

Brukarens medgivande krävs

Maria Ottosson Lundström är verksamhetschef sektor omsorg och den som gjort anmälan.

– Enligt vårdbiträdet själv har ljudinspelningarna inget med brukaren att göra, utan är gjorda mer för egen del, för att kunna ha ryggen fri om det skulle uppstå någon konflikt eller så.

Hon säger också att det kan finnas behov av att spela in saker ibland, men att det aldrig får ske utan brukarens medgivande.

Anmält enligt lex Sarah

– Ärendet är skickat till Ivo, för vi har gjort bedömningen att det är ett allvarligt missförhållande. Den här brukaren känner sig kränkt, säger Maria Ottosson Lundström.

I anmälan till Ivo står det att brukaren och hens sambo inte kan förstå hur man kan göra så här. Händelsen har anmälts enligt lex Sarah och vårdbiträdet får inte längre göra hemtjänstbesök hos brukaren.

Samtidigt pågår en arbetsrättslig utredning, som ska visa om vårdbiträdet gjort något fel i sin tjänsteutövning.