Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bosse Andersson håller på torsdag kväll en kyrkogårdsvandring på Stala kyrkogård. Foto Erika Olofsson Bild: Erika Olofsson
Bosse Andersson håller på torsdag kväll en kyrkogårdsvandring på Stala kyrkogård. Foto Erika Olofsson Bild: Erika Olofsson

Historisk vandring om livet i Stala socken

På kyrkogårdarna på Orust ryms mycket kulturhistoria och här ligger många mer eller mindre kända personer begravda. Bosse Andersson vet det mesta om gravarna i Stala församling.

Under många år arbetade Bosse Andersson som kyrkogårdsvaktmästare i Stala församling, han är född och uppvuxen intill kyrkan och har ett stort intresse för historia och hembygd. Den 29 juli kommer han att leda en kyrkogårdsvandring på Stala kyrkogård.

– Det blir en traditionell kyrkogårdsvandring där jag och Arne Axelsson går runt bland gravarna och berättar om personerna som ligger där. Jag har haft vandringar på kyrkogården förr men jag försöker att göra lite olika upplägg vid varje vandring.

Bosse har sällan något tema under sina vandringar men försöker ta upp olika öden och berätta om släkter. Han kommer bland annat att nämna barnen från Stala som såldes på auktion.

– Förr var det så att medlemmar i samma släkt begravdes på rad intill varandra. Syskonen Nilsson i Hjälmvik är ett sådant exempel, där ligger gravarna intill varandra. Jag kommer berätta om varför det var så förr.

En grav som inte går att undvika är den stora där Simon Hedström med familj ligger.

– Han var den som såg till att det kom postkontor till Varekil. Han var en driftig man med flera företag och en stor gård.

Stala har haft flera kyrkor på samma plats, det fanns troligen en som var byggd på 1200-talet. Dagens kyrka är från 1879.

– Gunilla Jönsson kommer att medverka på vandringen. Hon har givit ut en bok om bland annat släkten på Käderöd som hon kommer att berätta mer om.