Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivfoto
Bild: Arkivfoto

Hittade sin stulna cykel på annons – stämde träff och larmade polis

En person som sedan tidigare anmält sin cykel stulen ringde under söndagsförmiddagen polis. Detta efter att ha hittat en annons med sin cykel på en köp- och säljsajt och därefter stämt möte med säljaren.

Det var vid elva-tiden på söndagsförmiddagen som den bestulna cykelägaren ringde polis för att berätta att han stämt möte med säljaren i Henån.

Väl på plats anslöt sedan även polis som upprättade en anmälan om stöld alternativt häleri.

– Cykeln togs också i beslag i väntan på utredning av ägarförhållandena av cykeln, berättar Herman Egelström, stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal.

Cykeln var sedan tidigare anmäld stulen av ägaren. Polisens uppgift blir nu bland annat att utreda om säljaren i 35-årsåldern stulit den själv eller eventuellt köpt den i vad som brukar kallas ”god tro”, vilket i sig dock kan vara straffbart.

Sedan 2003 gäller nämligen nya bestämmelser när det gäller att handla ”i god tro”, vilket i korthet innebär att den som medvetet eller omedvetet köper en vara som visar sig vara stulen kan bli tvungen lämna tillbaka denna till den ursprunglige ägaren utan att få några pengar tillbaka. Inte heller försäkringar täcker den här typen av förluster. Borde man ha misstänkt att varan var stulen, så kan man dessutom själv bli åtalad för häleri och få böter eller i värsta fall upp till sex års fängelse.