Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Hydralsystem huvudsaken för Årets Företagare på Orust

Glad, förvånad och mycket överraskad. Karl-Johan Stjärna blev överrumplad då Företagarna Orust kom på besök med tårta och utmärkelsen Årets Företagare på Orust.

Bubbel i glasen och tårta på faten blev det då Årets Företagare Orust fick ta emot sitt pris. Istället för stor gala blev det i år, liksom förra året, ett överraskningsbesök där representanter från Företagarna, Orusts Sparbank och Orust kommun deltog.

– Jag är helt överväldigad, var det enda företagaren Karl-Johan Stjärna fick ur sig när han fick ta emot utmärkelsen från Företagarnas ordförande, Stig Dahlgrens hand.

Karl-Johan Stjärna driver företaget HydTec som ligger i Häröd strax utanför Henån. HydTec bygger nya hydrauliska system till fartyg och mobila maskiner. Företaget arbetar med hela produktionskedjan från beredning, CAD konstruktion av el, stål, och hydraulik men även med tillverkning och FAT avprovning för sedan lämna över till kund.

– Vi konstruerar, tillverkar och driftsätter hydraulsystem, förklarar Karl-Johan Stjärna.

Karl-Johan startade sitt företag då han kände att hydraltjänsten saknades på Orust. Liknande företag fanns, men inte i närheten.

– Det fanns bara i storstäderna och jag kände att det fanns ett behov av få hydrauliska tjänster lokalt. Det saknades ett proffsigt företag på Orust.

Karl-Johan tog tag i saken då, för sex år sedan, och fann både samarbete och lokal hos Ottestala Schakt som hade sin verksamhet i Häröd. Här har Karl-Johan i dag byggt upp sin verksamhet, lokalerna hyr han men invändigt har han byggt upp en verksamhet som servar hela världen. Han har i dag sex anställda och tre personer som är inhyrda. Till detta kan han räkna in en rad underleverantörer.

– Vi arbetar i hela landet men har även ganska mycket försäljning utomlands. Nyligen startade vi upp en e-handel och det har visat sig gå riktigt bra.

Även om basen i företaget finns på Orust som arbetar HydTec mycket mot utlandet.

– Bara idag har tre olika länder hört av sig och frågat om material, berättar Karl-Johan.

Företaget utvecklade tillsammans med polarforskningssekretariatet en mobil radiostyrd krananläggning som skulle fungera i arktiska klimat för att lyfta och hantera forskningsutrustning. I projektet ingick design av el, stål och hydraulsystem men även tillverkning. Projektet avslutades ombord på den svenska isbrytaren Oden.

De arbetar även med avgasreningsanläggningar. Hydtec ingår i ett pilotprojekt tillsammans med svenska ingenjörer samt forskare från Schweiz där de utvecklar och testar framtidens avgasreningsanläggningar till fartygsindustrin.

Karl-Johan Stjärna är överraskad och tacksam för utmärkelsen han fått.

– Jag vet inte riktigt hur detta ska firas, men på något sätt ska vi fira.