Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth R Karlsson, rektor för barnomsorg på obekväm arbetstid vid Strandvillan, där verksamheten nyligen flyttade in. Bild: Erika Olofsson
Elisabeth R Karlsson, rektor för barnomsorg på obekväm arbetstid vid Strandvillan, där verksamheten nyligen flyttade in. Bild: Erika Olofsson

I Strandvillan kan barnen boa in sig

Ljusa luftiga lokaler, en lekhörna för de minsta men i blickfånget är den stora soffan, som inbjuder till mysiga kvällar med popcorn och film. Nu har Strandvillan öppnats, en avdelning för barnomsorg på obekväm arbetstid.

Det är nära till skolan, nära till skogen och alldeles utanför dörren finns en stor inbjudande lekplats. Strandvillan som ligger intill Ängsbergets förskola, öppnade nyligen upp för att ta emot barn som behöver barnomsorg på obekväm arbetstid, BOA. Verksamheten låg tidigare i Bagarevägens förskola, där en avdelning efter ordinarie öppettider konverterades till nattis. Drömtårtan som nattis fick heta bemannades av förskolans personal och blev en dygnet runt avdelning. De senare åren har verksamheten haft en egen personalbemanning och nattis öppnade när förskoleavdelningen stängde.

När sektorchef Katarina Levenby började sin tjänst hade det just gjorts en barnkonsekvensanalys i kommunen över verksamheten.

– Det framkom tydligt där att lokalerna som nattverksamheten använde inte var lämpliga för barn eller personal. Nattis var integrerad i förskolan som en dygnet runt avdelning, en klok tanke sett ur lokalnyttjande, men inte bra för barnen, säger Katarina Levenby.

Det framkom i den utredningen att barnen som hade plats vid nattis inte trivdes, de äldre barnen drog sig för att vistas vid nattverksamheten. Verksamheten vänder sig till barn upp till 13 år och majoriteten av de inskrivna barnen, 17 av 23 barn, är skolbarn.

– Inredningen vid avdelningen som användes vid Bagarevägens förskola var gjord en förskoleverksamhet för små barn, utan känsla för hemmiljö. Förskolans utegård är även den anpassad för mindre barn, inte skolbarn. Det fanns inget utrymme för äldre barn där.

Lösningen blev en modul som redan fanns på plats vid Ängsbergets förskola och nattis blev istället BOA. Just nu är det ingen kö till förskolan så modulen kan de närmsta åren användas enbart till omsorg under kvällar och helger.

– Vi har tillgång till skolans utemiljö, det är ett kort avstånd till fritids, det är nära skogen och vi har kunnat inreda så att verksamheten har något eget. Det känns jättebra.

Rektor för BOA, Elisabeth R Karlsson, är lika nöjd över lösningen som sektorchefen.

Hon visar runt i lokalen där personalen har fått vara med och bestämma inredning och utformning. Här finns den stora mjuka soffan att mysa i, här finns en väl tilltagen TV med tillhörande TV spel, ett pysselrum och sängar där varje barn har sin egen säng att rulla fram då den ska nyttjas. Drömtårtan har blivit Strandvillan, en fristående avdelning där barnets behov har satts i centrum.

Enligt barnkonventionens har barnen varit med under hela planeringen och sagt sitt om hur det ska vara för att de ska trivas. Barnen har fått ge förslag på leksaker, spel och andra saker som de önskat sig.

Strandvillan erbjuder omsorg på kvällar och helger, Elisabeth R Karlsson är rektor för barnomsorg på obekväm arbetstid, där 24 barn i dag är inskrivna. Bild: Erika Olofsson
Strandvillan erbjuder omsorg på kvällar och helger, Elisabeth R Karlsson är rektor för barnomsorg på obekväm arbetstid, där 24 barn i dag är inskrivna. Bild: Erika Olofsson

– Äntligen är vi i lokaler som passar för verksamheten, för barn från och med 1 år och upp till 13 år. Här finns något att göra för alla åldrar. Personalen har fått förutsättningar att erbjuda en bra verksamhet och göra barnens vistelse här positiv.

Till Strandvillan kan de föräldrar söka som behöver barnomsorg kvällar, nätter och helger. Det gör att sammansättningen på barngrupperna i Strandvillan är olika från dag till dag.

– Det finns barn som är här endast sena kvällar, de som är här helger och de som sover över någon gång eller kanske ett par gånger i veckan.

Rektorn är mycket nöjd med satsningen som gjorts.

–Vi har sett till barnens behov och önskemål. Alla är nöjda med Strandvillan och det känns roligt att kunna erbjuda en så fin verksamhet som den här.