Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Karlsson läser fordonsprogrammet med inriktning transport vid Östrabo Yrkes i Uddevalla. Hon och hennes klasskamrater har studerat på distans sedan skolan stängde för drygt ett år sedan.  Bild: Erika Olofsson
Elin Karlsson läser fordonsprogrammet med inriktning transport vid Östrabo Yrkes i Uddevalla. Hon och hennes klasskamrater har studerat på distans sedan skolan stängde för drygt ett år sedan. Bild: Erika Olofsson

”Jag har saknat gemenskapen vi hade i klassen”

Med distansstudierna försvann den härliga gemenskapen i klassen. Att träffa kompisarna enbart via datorskärmen har varit det jobbigaste under gymnasietidens sista tid, säger Elin Karlsson som på onsdag tar studenten efter närmare 1,5 år med distansstudier.

Lokaltidningen träffade Elin Karlsson och hennes kompisar Oscar Loob samt Kevin Törnblad förra året, en av de första veckor då distansstudier infördes i landet. Då satt de tre hemma hos Elin i Söbben utanför Henån och pluggade tillsammans. Ingen visste då hur länge pandemin skulle hålla sitt grepp över landet. Då hade andra terminen i årskurs två på fordonsprogrammet vid Östraboskolan i Uddevalla bara kommit till hälften. Inte anade de tre då, att de distansstudier de just börjat, skulle hålla på hela gymnasietiden ut.

På onsdag tar de studenten, en Coronaanpassad student helt olik de studenter som gymnasieskolorna tidigare år arrangerat.

– Det ska bli kul att ta studenten. Klassen ska ha champagnefrukost på morgonen men det är ingen i klassen som ska gå på studentmiddagen, säger Elin Karlsson.

Skolans sista veckor har gått till att göra färdigt skolarbetet och för Elins del ta körkort för tungt släp. Lastbilskortet tog hon tidigare under läsåret.

– Distansstudierna har gjort så att alla i klassen inte hunnit bli klara med sina körkort. Alla har hunnit ta lastbilskortet men släpkortet är det flera som kommer att missa.

För missat en del, det tycker hon att gymnasieeleverna har gjort. De praktiska ämnena har klassen kunnat ha gemensamt i klassrummet, men alla teoretiska ämnen har skötts via dator på distans.

– Vi hade en jättefin gemenskap i klassen i tvåan men när distansundervisningen började blev det inte samma stämning i klassen. Vi har knappt kunnat träffas, det blir inte samma att bara prata med varandra och med läraren via länk.

Lokaltidningen träffade för drygt ett år sedan Oscar Loob och Kevin Törnblad från Svanesund som då var hemma hos klasskamraten Elin Karlsson, Henån, för att studera tillsammans. Östrabo Yrkes där de tre gick på gymnasiet stängde då och eleverna ska studera på distans. Bild: Erika Olofsson
Lokaltidningen träffade för drygt ett år sedan Oscar Loob och Kevin Törnblad från Svanesund som då var hemma hos klasskamraten Elin Karlsson, Henån, för att studera tillsammans. Östrabo Yrkes där de tre gick på gymnasiet stängde då och eleverna ska studera på distans. Bild: Erika Olofsson

Oscar Loob håller med. Han tycker att det stundtals har varit tufft med distansundervisning. Eleverna har missat mycket av sin utbildning menar han.

– Det har inte varit bra med undervisning på distans, det har varit svårt att koncentrera sig. Jag tycker att vi förlorat mycket tid, det känns som att en hel del av utbildningen har försvunnit.

Kevin är av samma åsikt. Han menar att han känt sig ensam av att sitta isolerad hemma och inte kunna träffa sina kompisar

– Vi har missat ganska mycket i skolan, det blir inte samma att ha undervisning via distans, säger han.

Både Oscar och Kevin har gått fordon med inriktning mekaniker för tunga fordon. Liksom Elin har de varit ute på praktik hos olika företag, något som har kunnat genomföras trots pandemin.

– Jag bad lärarna att få vara inne i skolan mer för jag kände att jag inte lärt mig tillräckligt via distans, säger Oscar.

Skolan har gjort sitt bästa för att lösa situationen, det är de tre ungdomarna rörande ense om. Flera lärare har tagit ledig tid, kvällar och helger, för att tillgodose ungdomarnas behov av utbildning. Elin har bland annat varit inne på lov för att hinna bli klar med sitt släpkort.

– Lärarna har gjort så gott de kan, säger hon.

De tre har studerat en halv termin i tvåan och hela tredje läsåret på gymnasiet, på distans. Studieformen har varit krävande menar de. Att sitta hemma utan personlig kontakt med lärare och kompisar har varit svårt.

–Jag tycker att det känns som att vi missade halva tvåan, det var verkligen jättejobbigt att plötsligt vara tvungen att sitta hemma hela dagarna och inte få gå till skolan. Vi låg efter i skolarbetet under trean eftersom vi inte fick vara inne i skolan i tvåan, säger Elin.

För de tre väntar nu student och sedan ska de ut i arbetslivet. Förutsättningarna är god för dem alla att få arbete inom det de utbildat sig till. Flera i klassen har fått anställning vid det företag de gjorde sin praktik vid.

Elin hoppas få arbete som lastbilschaufför men direkt efter studenten väntar ett annat äventyr i livet.

– Jag ska flytta ihop med min pojkvän som bor i Bullaren, så jag kommer leta jobb i huvudsak där uppe.