Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaprifolgården i Henån och Strandgården i Ellös ska drivas i intraprenadform, något som kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) välkomnar.  Bild: Erika Olofsson
Kaprifolgården i Henån och Strandgården i Ellös ska drivas i intraprenadform, något som kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) välkomnar. Bild: Erika Olofsson

Kaprifolgården och Strandgården blir intraprenad

Två äldreboende på Orust, Kaprifolgården i Henån och Strandgården i Ellös, ska drivas som intraprenad från och med nästa år.

Större möjlighet att styra över verksamheten, hyresgästerna kan vara med och påverka vilka aktiviteter de vill ha och även på ett annat vis känna sig hemma i sitt boende. Det är ett par av anledningarna till att Kristin Dahlbom, enhetschef vid Kaprifolgården i Henån vill starta upp en intraprenad.

– Vi har haft en diskussion om intraprenad tidigare, innan pandemin kom, och då la vi det lite på is. Under detta år har det vuxit fram med bra samtal i olika forum på Kaprifolgården. I början när jag tog upp det så var medarbetarna inte lika positiva som nu. De har fått ökande kunskapen om vad intraprenad är och hur det påverkar oss på ett positivt sätt. Alla började alla fundera hur vi vill ha det här hos oss, vad vi kan göra så jag känner att jag verkligen har personalen med mig.

Hon har hos kommunstyrelsen sökt om att få starta intraprenad från och med nästa år. Kaprifolgårdens verksamhetsidé är att alla på Kaprifolgården ska ha en meningsfull tillvaro. Hyresgästerna görs delaktiga i hur verksamheten styrs, de ska kunna påverka delar som är av vikt för dem som till exempel mat och aktiviteter. Kaprifolgården har i sin ansökan lyft fram att de tänker profilera boendet med att ” aktiviteter har en central plats i vardagen” och de vill ligga i framkant med tekniska hjälpmedel för att utveckla aktiviteter.

Kristin Dahlbom tror att intraprenadformen kommer att gynna hyresgästerna.

Kristin Dahlbom, enhetschef vid Kaprifolgården i Henån Bild: Privat
Kristin Dahlbom, enhetschef vid Kaprifolgården i Henån Bild: Privat

– Delaktigheten från medarbetarna kommer att bli mycket större och vi tror att de kommer att engagera sig mera då de kan se var pengarna går. Vi får mera frihet så länge vi håller oss inom våra budgetramar. Går vi med plus med kommer pengarna att vara kvar hos oss och inte i organisationen. Det är en av orsakerna till att medarbetarna sa: nu kör vi! Vi ser framemot nästa år med spänning att gå in i något nytt.

Strandgården i Ellös. Bild: Erika Olofsson
Strandgården i Ellös. Bild: Erika Olofsson

Även Strandgården i Ellös har ansökt om att bli intraprenad. Strandgårdens verksamhetsidé är att alla som arbetar på Strandgården ska lägga stort fokus på att tillsammans med hyresgästen skapa en meningsfull vardag genom ett personcenterat arbetssätt. Målet från enhetscheferna är att Strandgården ska bli Sveriges bästa äldreboende.

Kommunstyrelsen har sagt ja till de båda ansökningarna. Att äldreboende drivs på intraprenad är något politiken ser som oerhört positivt på. Det finns i dag ett boende, Fyrklövern i Svanesund, som drivs på intraprenad.

– Kommunstyrelsen sa ja med glädje till de båda ansökningarna. Detta är något vi arbetat för länge. Det är en form som gynnar många, inte bara boende utan även personal. Vi har sett hur väl Fyrklövern fungerar som intraprenad så det ska bli roligt att få fler boende med mer självbestämmande i kommunen.

Driftsformen intraprenad ger medarbetarna ett större inflytande. Bland annat får de ansvar för budget och de kan fatta egna beslut om schemaläggning, inköp, pedagogik och aktiviteter. De får inte mer pengar än något annat kommunalt boende, men de kan själva besluta hur överskott kan spenderas. Äldreboendet Fyrklövern leds av en intraprenadchef.

Intraprenad är en självständig företagsliknande enhet som på uppdrag utför verksamhet inom ramen för den kommunala förvaltningsorganisationen. Intraprenaden är inte i juridisk mening någon självständig enhet, vilket innebär att ansvaret för ekonomi och personal ytterst är kommunens. Medarbetarna i intraprenaden är anställda av Orust kommun och har samma anställningsvillkor som övriga anställda i kommunen.