Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helen Olsson fick kulturpriset på Orust  2017 för sina insatser inom hembygd och släktforskning.  Bild: Maria Lundberg
Helen Olsson fick kulturpriset på Orust 2017 för sina insatser inom hembygd och släktforskning. Bild: Maria Lundberg

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Kulturpriset delas ut vartannat år

Inte varje år, utan vartannat. Det är en hel del förändringar som föreslås kring Orust kommuns kulturpris.

Det var en del som blev förvånade då utskottet för samhällsutveckling, som handlägger kultur och fritidsfrågor i Orust kommun, valde att inte dela ut något kulturpris under förra året. Anledningen var att utskottet inte kunde finna några föreslagna kulturpristagare som uppfyllde kriterierna. Istället för att dela ut pris så valde utskottet att göra en översyn av stadgarna för Orust kulturpris.

– Stadgarna antogs 1995 så det var dags att göra en översyn, säger utskottets ordförande Anders Arnell (M).

Orust kulturpris har fram till förra året delats ut årligen ”för förtjänstfulla insatser såsom inom litteratur, konst, kulturminnesvård, hembygdsforskning, musik, dans, teater, slöjd, bildningsverksamhet eller annan kulturell verksamhet för Orust kommun och dess invånare”. Kulturpriset har delats ut sedan 1973. I början delades priset ut vart tredje år. Första kulturpristagarna var Erik Skantorp och Karl-Gustav Kråssekärr. Efter det delades priset under flera år ut vartannat år.

– Vi är lite för få innevånare för att vi ska kunna utse en kulturpristagare varje år. Därför föreslår vi nu att stadgarna ändras så att priset delas ut vartannat år med start nästa år.

Trubaduren Gåke Gunnarsson har tidigare fått kulturpriset. Bild: Stefan Karlsson
Trubaduren Gåke Gunnarsson har tidigare fått kulturpriset. Bild: Stefan Karlsson

Anders Arnell anser att det är glest med värdiga kandidater till kulturpriset.

– Jag tror på att ha utdelning vartannat år, då kan vi få fram dubbelt så många bra kandidater.

En justering har gjorts i stadgarna för kulturpriset. I den reviderade versionen står det tydligt att enskilda anställda som har en koppling till kulturverksamheten samt kommunala verksamheter inte kan ansöka om priset. Det står även att utskottet förbehåller sig rätten att avstå från att dela ut priset.

– Vi kan inte dela ut bara för att vi kan dela ut, det måste finnas en värdig mottagare.

Alla kan föreslå kulturpristagare men även här har tydligare regler arbetats fram. Ledamöter i kommunstyrelsen eller i utskottet för samhällsutveckling får inte föreslå kulturpristagare.

– Vi väljer att höja prissumman från dagens 10 000 kronor till 25 000 kronor. Det är en summa som vi reglerar genom att avsätta den i budget. Genom att höja prissumman får vi även en höjd status på priset.