Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roger Hansson, kyrkorådets ordförande, uppmanar alla medlemmar i Svenska Kyrkan att gå till valurnorna på söndag.  Bild: Erika Olofsson
Roger Hansson, kyrkorådets ordförande, uppmanar alla medlemmar i Svenska Kyrkan att gå till valurnorna på söndag. Bild: Erika Olofsson

Kyrkorådets ordförande: Kyrkan är en viktig samhällsaktör

Så länge man är med i Svenska kyrkan har man ju på något sätt sagt att man är intresserad. Det är ett skäl gott som något att gå till valurnorna vid söndagens val, anser Roger Hansson, ordförande i kyrkorådet för Orust pastorat.

Det var intresset för politik, tillsammans med en kristen tro, som fick Roger Hansson att engagera sig i kyrkan. I 30 års tid har han varit aktiv som kyrkopolitiker och de senaste sex åren, sedan Orust blev ett gemensamt pastorat, har han haft uppdraget som ordförande i kyrkorådet. I valet ställer sju nomineringsgrupper upp, Roger kandiderat själv för Levande kyrka i Orusts pastorat.

– Det är sju grupper men jag vågar säga att vi är mer överens än det finns frågor som skiljer oss åt. Grupperna arbetar alla lyckligtvis åt samma håll.

Inte ens 20 procent av medlemmarna i Svenska kyrkan valde att gå till vallokalen vid förra valet. Det tycker Roger Hansson är tråkigt.

Roger Hansson, kyrkorådets ordförande i Orust Pastorat. Bild: Erika Olofsson
Roger Hansson, kyrkorådets ordförande i Orust Pastorat. Bild: Erika Olofsson

– Så länge man är med i Svenska kyrkan har man ju på något sätt sagt att man är intresserad. Det är ett skäl gott som något att gå till valurnorna vid söndagens val. Vi graderar inte medlemmar utifrån hur engagerade de är, det är allas kyrka. Det innebär att alla ska ha möjlighet att vara med att påverka och ta ansvar.

LÄS MER: Dags för kyrkoval: Så funkar det

Roger Hansson är noga med att tala för hela pastoratet, inte enbart för Morlanda där han själv bor. I kommunen finns det 13 kyrkor och sju församlingar.

– Alla är lika viktiga.

13 kyrkor innebär ett stort ansvar för fastighetsskötsel. Kyrkobyggnaderna är en del av vårt kulturarv och för att kunna sköta och förvalta detta och för detta får pastoraten en kyrkoantikvarisk ersättning.

– Det är tack vare de pengarna som vi kan göra en så stor upprustning av Hälleviksstrands kyrka.

Att arbeta för en öppenhet, att välkomna kvinnliga präster och samkönade äktenskap ser Roger Hansson som självklart. Han välkomnar alla till kyrkan och ser gärna att pastoratets fina arbeta på ungdomsverksamheten, där konfirmandarbetet är en stor del, får fortsätta. Kyrkovalet handlar om vilka värderingar som ska vara vägledande i Svenska kyrkans arbete påpekar han.

LÄS MER: Konfirmation populär på Orust – flest konfirmander i STO-området

– Kyrkan ansvarar för de traditioner som många svenskar fortfarande vänder sig till för att visa att de älskar någon, för att döpa sina barn, för att ta farväl av de som gått bort, och för att fira högtider. Kyrkan har en stor del i samhället, de medlemmar som vill påverka hur kyrkan ska styras bör göra det genom att rösta.

LÄS MER: "Kyrkan spelar en viktig roll i civilsamhället”