Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patricia Costa har kämpat i flera veckor tillsammans med Mats Perssons familj för att få hem honom till Sverige. Bild: Privat
Patricia Costa har kämpat i flera veckor tillsammans med Mats Perssons familj för att få hem honom till Sverige. Bild: Privat

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Mats från Ellös fick dödsdom i Rio – familjen lever på hoppet

När Mats Persson blev frisk från covid-19 följde andra allvarliga sjukdomar. I 33 dagar pendlade hans familj mellan hopp och förtvivlan och visste inte om de skulle få se honom igen. Nu vill de tacka Orustborna för allt stöd de fått.

Måndagen den 2 mars landade Mats Persson från Ellös i Brasilien. Efter en vecka började han hosta, och tre dagar senare testade han positivt för covid-19.

Virusinfektionen försvann sedan ut kroppen, men ersattes istället av flera följdsjukdomar som har gjort Mats allt sjukare.

– Han ringde från sjukhuset, och sedan dess har han legat i respirator. Det var den 16 mars klockan 22 svensk tid och det var sista gången jag pratade med honom, säger Patricia Costa.

Hon är mamma till Mats son, hans goda vän och före detta. Under de senaste veckorna har hon kämpat hårt tillsammans med Mats familj för att kunna få hem honom till Sverige.

Fick flera följdsjukdomar

Efter covid-19 åkte Mats på en lunginflammation och fick problem med njurarna. För några dagar sedan blev Patricia uppringd av läkaren i Rio, och fick beskedet att Mats nog inte skulle klara sig.

Familjen samlades i ett videosamtal och just som det verkade som att allt hopp var ute fick Mats syster kontakt med en läkare på Karolinska sjukhuset som tittade på Mats journaler och såg något som läkare i Rio inte sett.

Från förtvivlan och att nästan ha tagit avsked av sin son, bror, pappa och vän fylldes familjen med hopp. Att ett så kallat Ecmo-team skulle resa från Stockholm till Rio för att hämta hem Mats var hans enda chans till överlevnad.

Att det skulle kosta långt över en miljon kronor att få hem honom var inget de kunde ta hänsyn till då.

Mats Persson med sin son Felipe Costa Persson. Bild: Privat
Mats Persson med sin son Felipe Costa Persson. Bild: Privat

– Vissa har ifrågasatt att det är så dyrt, men vad kan jag göra? Vi ska kämpa och göra allt vi kan för att få hem Mats så att han kanske kan få leva, det är en självklarhet. När det handlar om att rädda någons liv spelar pengar ingen roll, säger Patricia.

Världsunik flygning

Ecmo-teamet på Karolinska sjukhuset har funnits sedan 1996 och sedan dess har drygt tusen patienter hämtats till Stockholm för behandling. Teamet består av en anestesiolog, en sjuksköterska och en kirurg.

Enligt Lars Falk, chef för ECMO Centrum Karolinska, är det svenska teamet det enda som hämtar patienter från en annan kontinent. Den längsta flygningen de gjort är mellan Stockholm och Perth i Australien, men den här är definitivt en av de längre.

– Vi är så oerhört tacksamma för att Ecmo-teamet är på hugget och vill rädda liv. Deras uppdrag är ju att hämta sjuka med den här tekniken och de har möjlighet att göra det här mitt i en pandemi är vi så glada för, säger Hilary Persson, Mats syster.

– Deras jobb, vad de gör, det är verkligen värt varenda krona. Att vi inte har de pengarna, det är något helt annat, säger Patricia.

Vill visa sin tacksamhet

Förutom att transportera hem Mats behöver den sjusiffriga sjukhusräkningen i Rio betalas. För att be nära och kära om hjälp startade familjen en insamling som de delade på Facebook. På bara ett dygn hade över 100 000 kronor kommit in och i skrivande stund har över 180 000 donerats av grannar, vänner, kollegor och medmänniskor.

Nu vill familjen uttrycka sin tacksamhet.

Familjen har gjort ett kollage till Mats rum på Karolinska sjukhuset, så att läkarna kan se vem Mats är. Bild: Privat
Familjen har gjort ett kollage till Mats rum på Karolinska sjukhuset, så att läkarna kan se vem Mats är. Bild: Privat

– Jag kan inte ens beskriva det med ord, tårarna bara rinner. Jag är medveten om att många som hjälpt oss inte är rika eller har massa pengar. Det är mina arbetskollegor, kompisar, min dotters kompisar som är studenter, och vänner till familjen. Det kommer från alla människor och jag vill verkligen tacka varenda en, säger Patricia.

Lika mycket som pengarna är en stor hjälp är det också omtanken alla visat som fyller familjens hjärtan med hopp och glädje.

Långt ifrån över

– Jag är också tacksam för de som hör av sig och frågar hur vi mår. Folk har varit här med påskgodis och de har skickat blommor. Det här är så overkligt, men samtidigt visar alla att de förstår och att de är med oss i det här.

Tisdag natt lyfte planet från Rio och på onsdagskvällen landade läkarna och Mats i Stockholm. Nu är han inlagd på Iva på Karolinska, med respirator och Ecmo-maskin.

Dagen efter fick familjen se Mats, när sjukhuset ringde upp i ett videosamtal. De var första gången de såg hans ansikte, efter att läkarna i Rio levererat hans dödsdom.

– Det var helt otroligt. Jag tror att vi äntligen fick landa. Det har varit så mycket och att se Mats där på Karolinska... Alla blev tysta och vi kunde inte se så mycket, vi är en familj med nära till tårar.

På fredagen var läget fortfarande mycket allvarligt, men stabilt.

– Det är långt ifrån över. Mats ligger fortfarande i respirator och vi är medvetna om hur sjuk han är och att han har en lång väg tillbaka. Vi är bara tacksamma att vi har kommit så här långt, säger Patricia Costa.

ECMO

Ecmo står för Extra Corporeal Membran Oxygenering. Det betyder att man syresätter blodet med hjälp av en konstgjort lunga utanför kroppen.

Behandlingen kan sättas in vid svåra lungproblem där vanlig intensivvård inte räcker till. Till skillnad från en respirator som håller igång lungorna kan en Ecmo-maskin hjälpa en sjuk lunga att återfå sin elasticitet och bli frisk.

Under svininfluensaepidemin flögs 13 patienter med svåra lungproblem in till Karolinska sjukhuset för att få vård med Ecmo-behandling, men då främst från norra Europa.

Flygningen Rio – Stockholm är en av de längsta teamet från Karolinska någonsin gjort med en Ecmo-patient.