Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Baggiumhuset ligger i Ellösparken, härv ar tidigare gymnasieskola men lokalerna har varit tomma under flera år.  Bild: Erika Olofsson
Baggiumhuset ligger i Ellösparken, härv ar tidigare gymnasieskola men lokalerna har varit tomma under flera år. Bild: Erika Olofsson

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Nej till nya bostäder i Baggiumhuset

Baggiumhuset som ligger mitt inne i Ellösparken är inte en lämplig plats att bygga lägenheter i, det anser kommunalrådet.

Baggiumhuset ligger som en stor tom byggnad mitt inne i Ellösparken, mellan det gamla stenåldersmuseet och folkparkslokalen. Byggnaden har varit tom i flera år. Först bedrev Maritima gymnasiet skolverksamhet med inriktning sjöfart i fastigheten. Sedan tog Baggium över verksamheten under några år fram tills nedläggningen för tio år sedan.

Skolan byggdes 2006 och har stått tom sedan 2011 när Baggium valde att lägga ner verksamheten på Orust. Det Maritima gymnasiet drev gymnasieutbildning i skolan i drygt ett år och lade sedan ner verksamheten på grund av för få sökande till skolan.

Den nedlagda skolan har en boarea på 790 kvadratmeter och värms upp med bergvärme och vattenburen golvvärme. Det finns sex stora rum i byggnaden som fungerat som lektionssalar. Högst upp i huset finns ett torntrum med utgång till balkong. Baggiums skollokaler användes av Orust kommun under tiden Henåns skola byggdes, vid 2011 och 2012 och eleverna var utlokaliserade bland annat till tidigare högstadieskolan i Ellös och till Baggiums lokaler.

Nu finns tankarna hos fastighetsägaren att få liv i huset. En ansökan är sänd till Orust kommun med förhoppningen att ändra användningen för byggnaden från samlingssal till boende. Planen är att det i byggnaden ska bli åtta till tio lägenheter.

– Det är inte lämpligt att bygga lägenheter inne i parken. De som kommer bo i Baggiumhuset kommer att störas av den verksamhet som bedrivs i parken, med uppträdanden, dans, sång och musik, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S)

Området är i dag utpekat som idrottsområde och därför anser politiken att när en utveckling av området sker, så bör den inriktas mot idrott, kultur och evenemang, helt enligt den senaste översiktsplanen.

– Lägenheter i Baggiumhuset är inte det optimala sättet att utveckla området på. Vi är positiva till en utveckling av Ellös samhälle som innebär fler bostadsmöjligheter, men här i parken vill vi inte ha lägenheter.