Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Tack för att du läser Lokaltidningen STO

Nu öppnar pelargonmuseet upp igen

Det står redan 350 olika sorter framme, men det blir säkert fler. I barnkammaren bakom finns ytterligare 200 sorter där någon eller ett par kanske kan få komma ut till allmän visning. På Valborgsmässoafton öppnar pelargonmuseet i Kårehogen upp igen.

700 sorters unika pelargoner lämnades åt sitt öde då de tidigare ägarna till Orust Blommor stängde dörren och gick. Ett kulturarv gick till spillo och många sörjde.

– I december 2018 föll handelsträdgården in i en Törnrosasömn. Det pelargonmuseum som första ägarna, Inga och Bertil Andersson, byggt upp lämnades att dö av dåvarande ägare, säger Håkan Lindström.

Håkan, hans kusin Sofia Immo och Pabasara Premarathna tog vid i början av 2020 och har sedan dess lagt ned många timmar på att åter bygga upp handelsträdgården och det pelargonmuseum som så många kunder saknade. På Valborgsmässoafton kan de stolt slå upp portarna för museet igen.

– Vi hade aldrig kunnat bygga upp vårt pelargonmuseum om inte vore för våra kunder. Kunderna frågade tidigt efter pelargonerna, de har kommit med sticklingar från gamla och ovanliga sorter, vi har fått sticklingar skickat till oss per post. Det har varit ett otroligt gensvar som vi är så tacksamma för.

Romeo med sina vackert djupröda blommor, som tronar mitt i museet, är ett utmärkt exempel på kundernas engagemang. Romeo såldes för flera år sedan till en kund, men samma kund lämnade nyligen tillbaka plantan.

– Så att sorten bevaras och att vi ska kunna ta sticklingar, säger Håkan med värme i rösten.

Runt om den vackert rödblommande Romeo har det byggts rustika hyllor inne i den del av handelsträdgården där museet finns. Här finns gyllenbladiga pelargoner men även tulpanblommad, vildpelargoner, fågeläggspelargoner, äggskalspelargoner, doftpelargoner….listan kan göras oändligt lång och känns nästan oöverskådlig. Men för Christina Ossisansson som är handelsträdgårdens florist och pelargonexpert, är allt solklart. Hon arbetade med pelargoner i handelsträdgården under tiden den blomstrande som mest och har nu som mål att bygga upp museet till dess forna glans.

– Inga och Bertil hade 700 sorter, varav flera var sådana Inga hade drivit upp själv. Vi saknar ett par av de sorterna, bland annat Kårehogens Bengt och Kårehogens Ulla men vi har lyckats att få tag på Malins Pärla som är en sort som kallades upp efter deras dotter, berättar Christina Ossiansson.

Det blommar vackert och doftar otroligt i museet. Christina plockar fram olika sorter och visar upp. Hon har en historia att berätta om varje planta. En del sorter har historiskt använts för medicinskt bruk, andra har är hybrider och vissa blommar med pyttesmå blommor. En pepparmyntspelargon är inte bara vacker att se på, går utmärkt att använda som smaksättning.

– Hacka ned bladen fint och rör ner dem i en smet till chokladkladdkaka, det blir så gott.

Varje planta är planterad i lerkruka och krukorna har Christina ställt på gammaldags kaffefat. Det ger en vacker inramning till ett redan vackert dekorerat museum.

– Det är min plan, att skapa en pelargonromantik i sann Carl Larsson anda.

Hon har kommit långt på den korta tid Morlanda Handelsträdgård varit igång. Under ett års tid har Christina planterat, tagit sticklingar, vårdat, odlat och hoppats. I rummet intill museet, hon kallar det barnkammaren, finns ett hav av pelargoner.

– Vi har minst tre plantor av varje sort. Det händer att plantor dör, då måste vi ha en backup som vi kan fortsätta odla vidare på.

Christina hoppas att pelargonmuseet återigen ska bli den turistmagnet det en gång var, då busslaster med pelargonfrälsta kom. 30 000 besökare per år räknades in då.

– Vi har redan små grupper inbokade som vill ha guidad vandring. Det är roligt att så många saknat våra pelargoner.

Christina tipsar om fem pelargonsorter för nybörjaren

Tomentosum - denna pelargon har en fantastisk doft av pepparmint. Blommorna är små och vita, bladen är gröngrå

Estelle - uppkallad efter prinsessan, rosa blommor och en tålig sort som trivs både inne och ute

Astrid - årets pelargon, fyllda blommor i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är gröna med chokladbrun zonmarakering

Carmen Andrea - tulpanpelargon med livligt röda blommor som inte öppnar sig så mycket