Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart börjar vaccinationer i externa lokaler, Capios verksamhetschef Johan Ellegård hoppas kunna öppna upp i mottagning i Henåns sporthall.  Bild: Erika Olofsson
Snart börjar vaccinationer i externa lokaler, Capios verksamhetschef Johan Ellegård hoppas kunna öppna upp i mottagning i Henåns sporthall. Bild: Erika Olofsson

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Nu startar snart Covid vaccinationen i externa lokaler

Kyrkans lokaler står under pandemin mestadels tomma, men har nu tillfälligt kommit till ny användning. 36 personer på Gullholmen fick i veckan sin Covid-19 vaccin i kyrkan, av Capios sjuksköterska.
Snart startas vaccination upp även i Henåns sporthall.

”Om berget inte kan komma till Muhammed, får Muhammed komma till berget” är ett gammalt uttryck som betyder att om någonting inte fungerar på ett visst sätt får man lov att göra tvärt emot för att det ska fungera. Så tänkte Capios verksamhetschef Johan Ellegård och åkte ut till Käringön och Gullholmen med en läkare och en sjuksköterska för att vaccinera de boende.

– Vi har valt att åka till Gullholmen och Käringön eftersom de är ganska tätbefolkade samt att öarna saknar bilfärja. Under fredagen åkte vi till Gullholmen där vi vaccinerade 36 patienter i kyrkan. Det var mycket uppskattat att vi kom ut till öarna så de slapp åka till Henån, säger Johan Ellegård.

Från vecka 19 kommer Capio på Orust att försöka komma igång och vaccinera i externa lokaler.

– Vi kommer att börja med att starta upp i Henåns skyttehall i sporthallen, som vi lånar av Orust kommun. Vi kommer att vaccinera i Fas 4, vilket är åldrarna från 18 år upp till 59 år. Vi kommer att vaccinera så mycket vi kan och hinner.

Capio vårdcentral har fått hjälp både av Orust kommun och Svenska kyrkan på Orust med lokaler som kan användas för vaccination i Fas 4. I Henån är det skyttesalen, den lilla idrottshallen i sporthallen, som viks åt vaccinationsverksamheten.

– Utöver det kommer vi att låna Morlanda församlingshem och lilla idrottshallen i Svanesund.

Exakt hur indelningen av patienter och hur mycket vaccin som kan ges är ännu något oklart. Det är lika oklart hur stor del av verksamheten som kan vara utanför Henån.

– Det beror helt på hur mycket personal vi kan hitta, vi behöver fler sjuksköterskor. De som har en utbildning till sjuksköterska och som vill hjälpa till med vaccineringen, får gärna höra av sig till oss på vårdcentralen.

Vaccinationen i vårdcentralens lokaler pågår som planerat. Bokningen är öppen för patienter som är över 60 år.

I den avslutande fasen, Fas 4, kommer vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp. Här ingår personer 50-59 år, preliminär start för bokning är vecka 20. Här ingår även personer 18-49 år, med preliminär start för bokning vecka 23. Bokning för vaccination mot covid-19 för de som räknas in i fas 4 är ännu inte öppen