Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Orust kommun var först i landet att använda sig av den nya lagen om utreseförbud. Filippa Ristorp är socialsekreterare på Orust ska inom kort föreläsa för NOA vilket är  polisens nätverk för hedersrelaterad brottslighet om kommunens arbete. Bild: Arkivbild, privat
Orust kommun var först i landet att använda sig av den nya lagen om utreseförbud. Filippa Ristorp är socialsekreterare på Orust ska inom kort föreläsa för NOA vilket är polisens nätverk för hedersrelaterad brottslighet om kommunens arbete. Bild: Arkivbild, privat

Orust först i landet med att nyttja lag om utreseförbud

Orust kommun var först i landet med att använda sig av den nya lagen om utreseförbud. Detta har blivit vida känt över hela landet. Nu ska Filippa Ristorp, socialsekreterare i kommunen, föreläsa för polisens kompetensnätverk och åklagarmyndigheten om kommunens arbete.

För snart ett år sedan kom en ny lag om utreseförbud. Syftet med lagen är att förhindra att barn förs ut ur landet för att bli bortgifta eller för att könsstympas. Lagen är ett led i att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Orust kommun var först i landet att använda sig av lagen. Orust kommun fattade beslut om tillfälligt utreseförbud med omedelbar verkan lagens första dag, 1 juli 2020, och ansökte sedan till förvaltningsrätten om utreseförbud.

Lagar är till för att användas och ansvarig socialsekreteraren började skriva på beslutsunderlaget redan innan lagen trädde i kraft så det var klart för beslut när lagen började gälla. Detta har uppmärksammats över hela landet, Filippa Ristorp var socialsekreteraren som handla ärendet.

– Det var ett komplext ärende. Vi visste att det fanns en påtaglig risk att barnet skulle föras utomlands för att ingå barnäktenskap. Jag gick med sådan oro för detta barn, jag är så glad att det gick bra.

Det är många barn i landet som förs utomlands för att bli bortgifta eller trolovade med en, många gånger betydligt äldre, man. Filippa Ristorp hoppas att den nya lagen ska rädda fler flickor, och även pojkar, från att bli sändas utomlands för giftermål.

– I många kulturer är hedern viktig, den får aldrig bli skadad. Hedern bygger på flickans kyskhet. Finns det minsta rykte att kyskheten är hotad, är ett sätt att rädda hedern att gifta bort barnet.

Hon påpekar att de flesta barn i Sverige har tillgång till sina rättigheter, men det finns de som inte har några rättigheter eller friheter alls.

– Alla barn, oavsett ursprung, ska ha tillgång till fria rättigheter. Att små flickor gifts bort är vanligare än många tror, det förekommer i hela landet, även på Orust.

Orust kommun samverkar med Barnahus Fyrbodal och där fann Filippa Ristorp stort stöd. Hon har i nätverket fått kontakt med sakkunniga inom frågan.

– Det var via Barnahus jag först fick höra om lagen och i samråd med dem diskuterade jag ingående innan vi kunde tillämpa lagen i just detta specifika fall.

Att Orust kommun var först i landet med att använda lagen har rönt stor uppmärksamhet landet över. Flertalet andra kommuner har vänt sig till Orust för att få hjälp i beslut som gäller utreseförbud.

– Orust har fått en bra rutin då det gäller handläggning av utreseförbud, och det är något andra kommuner önskat få del av. Jag ser det som extra roligt att Orust sätts på kartan och att det dessutom kan se ett utbyte av kunskap i landet.

Filippa Ristorp, socialsekreterare i Orust kommun, ska inom kort föreläsa för polis och åklagare om det arbete Orust gjort kring nya lagen om utreseförbud. Bild: Privat
Filippa Ristorp, socialsekreterare i Orust kommun, ska inom kort föreläsa för polis och åklagare om det arbete Orust gjort kring nya lagen om utreseförbud. Bild: Privat

Filippa Ristorps arbete har uppmärksammats nationellt. Hon har föreläst på Barnafrids regionala konferens i ämnet ”En fråga om heder” och nu väntar ytterligare en föreläsning.

Hon är inbjuden till NOA, Nationella Operativa Avdelningen, polisens kompetensnätverk för hedersrelaterad brottslighet. Även åklagarmyndigheten kommer vara åhörare på föreläsningen. Hon ska där prata om hur socialtjänsten handlägger hedersrelaterat våld och förtryck och framförallt med fokus på utreseförbudet.

– Det känns roligt att kunna lyfta upp det vi är bra på. Att få möjlighet att föreläsa för NOA är stort, det har aldrig hänt förut att en enskild socialsekreterare blivit inbjuden att föreläsa på den här nivån, så visst är jag stolt över det arbete vi på Orust gör.