Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir inget 25-års jubileum för Orustböckernas dagar. Janne Carlsson håller i den årliga tillställningen Orustböckernas dag välkomnar istället författare och besökare till 2022 då ett stort firande planeras.  Bild: Erika Olofsson
Det blir inget 25-års jubileum för Orustböckernas dagar. Janne Carlsson håller i den årliga tillställningen Orustböckernas dag välkomnar istället författare och besökare till 2022 då ett stort firande planeras. Bild: Erika Olofsson

Orustböckernas dagar ställs in

Det var tänkt att bli ett stort 25-års firande, men det blir istället inget firande alls. Orustböckernas dagar ställs för andra året i rad in, som en följd av pandemin.

Under flera år har biblioteken på Orust arrangerat Orustböckernas dag. Det brukar bli en riktig läsfest som lockar flera hundra bokspekulanter. Janne Carlsson har under åren ansvarat för arrangemanget. I år har dock biblioteket valt att ställa in de populära dagarna.

– Vi kan inte samla så många människor på en så liten yta, det är inte rätt sett till de riktlinjer Folkhälsomyndigheten går ut med. En fin dag lockas flera hundra besökare till Orustböckernas dagar. Skulle det regna måste vi ha allt inomhus och det är alldeles för trångt där inne för en sådan här aktivitet.

Även förra året ställdes Orustböckernas dagar in. Då var det tänkt att fira lite större än vanligt. Det är en mångårig tradition med bokdagarna, i 25 år har dagarna arrangerats av biblioteket.

– Vi får fira våra 25 år nästa år istället.

Orustböckernas dagar är två dagar då biblioteket i Henån säljer ut gallrade biblioteksböcker. Janne Carlsson och hans kollegor har alla år plockat ut flera tusen böcker som de gallrat ur. Det kan vara dubbletter eller böcker som inte längre lånas ut så frekvent, det kan även vara helt nya böcker. Dessa lämnas ut till försäljning. Bokdagarna brukar hålla till på Hamntorget utanför biblioteket i Henån om vädret är med.

– Släktforskarna som är med och arrangerar dagen tillsammans med biblioteket brukar finnas med under dagarna. Vi brukar även ha flera lokala författare på plats under båda dagarna och kanske även någon hembygdsförening men i år blir det inget av det som brukar vara.

Många har redan nu frågat efter arrangemanget. Nya lokala böcker har släppts och ett normalt år hade Orustböckernas dagar varit en självklar plats och dag att lansera boksläppet på.

– Jag hoppas att författarna kommer tillbaka till oss nästa år, så att vi då kan presentera inte bara våra gallrade böcker utan även en rad nya och gamla böcker med lokala författare.

De böcker som under året gallrats ut kommer att magasineras till kommande år. Kommunen har en rad förråd där Janne staplat boklådor i väntan på jubileet 2022.

– Inga böcker slängs utan vi förvarar allt till nästa år.