Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Pernborg välkomnar konstvandringens besökare till magasinet i Slussen där han visar film och olika installationer.  Bild: Erika Olofsson
Björn Pernborg välkomnar konstvandringens besökare till magasinet i Slussen där han visar film och olika installationer. Bild: Erika Olofsson

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Otympliga skulpturer och lätta filmer i Slussen

Han är en ytterligheternas konstnär som gillar både otympliga skulpturer och filmer som är lätta att skicka i väg. Björn Perborg välkomnade under konstvandringen i påsk besökarna till magasinet i Slussen.

Björn Perborg är samtidskonstnär och filmare. Han är kanske mest känd för sina lekfulla skulpturer men arbetar även mycket med animationer. Hans verk är många gånger en blinkning, de har humor och något som han själv beskriver ”en envis förundran inför det som tas för givet eller betraktas som normalt.” Goda exempel på det visas under påsken.

Här finns en hundkoja med texten ”Beware Of The God” som överraskar med en kos råmande. Dominerande i rummet är en predikstol, en curator med mörk stämma läser upprepande gånger en text. Curatorn bär ett halsband med flera av konsthistoriens stora ikoner som Pablo Picasso och Andy Warhol. På huvudet har han en mitra med referenser till Marcel Duchamps flasktork. Till alla verk finns en skriftlig förklaring om inte budskapet skulle gå fram.

– Man ser vad allting föreställer, säger Björn Perborg med ett leende.

Han bor på en gård på östra Orust men har valt att ta vara i magasinet i Slussen. Här är rymligt, han kan på ett Coronasäket sätt ta emot besökarna i små grupper. Han visar upp en bredd av sin konst, här finns installationer men främst möjlighet att titta på film.

– Jag tänker ibland att jag bara ska göra filmer, men så tröttnar jag på att sitta framför datorn och då bygger jag något som är otympligt. För mig kan vilket vardagsföremål som helst omvandlas till ett konstföremål.

I magasinet fångar en stor kristallkrona direkt besökarens öga. Kristallkronan sitter fast på en basketplanka.

– En dag såg jag i ögonvrån en bit wellpapp med några pärlor på. För ett ögonblick uppfattade jag det som en basketkorg. Där föddes idén basketplankan med kristallkronan. Att kombinera två saker som egentligen inte hör ihop är ett vanligt grepp inom samtidskonsten.

Film spelar en stor roll i hans konstnärskap. Under helgen visas bland annat filmen Parfymfabriken upp. Filmen är det av hans verk som visats mest. Den har åkt runt på filmfestivaler runt om i världen och Canal+ visade den ett tag mellan de tablålagda programmen.

– När jag visar film för mina besökare har jag en kontroll över rummet men jag vet aldrig när publiken börjar se filmen. De kanske tröttnar innan de kommer till det filmen handlar om, eller så kommer de så de får se slutet av filmen innan de ser början. Därför är kortfilmer så bra, där kan jag ta ut svängarna mycket.

Vandring med lång tradition

Konstvandringen Södra Bohuslän är en ideell förening med 71 medlemmar, yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkare i Kungälv, Stenungsund, Tjörn, Orust och Uddevalla. Föreningen bildades 1999 och det var Bosse Anås, skulptör, som tog initiativ till att samla konstnärer och konsthantverkare i området Södra Bohuslän för att tillsammans organisera konstvandring med öppna ateljéer.

Förra året ställdes vandringen in på grund av Corona, i år genomförs vandringen på ett Coronasäkert sätt hos sammanlagt 60 olika konstnärer. I år har besökarna även två möjligheter att uppleva konsten i Bohuslän, under påskhelgen 2-5 april men även 27-29 augusti.

Konstvandringens alla deltagande konstnärer visar upp valda verk i Stenungsunds konsthall 27 mars-10 april.