Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paul Bruhner är pappa till multihandikappade Robin. För någon månad sedan bröts Robins lårben av då en personal utförde sjukgymnastik på honom Bild: Erika Olofsson
Paul Bruhner är pappa till multihandikappade Robin. För någon månad sedan bröts Robins lårben av då en personal utförde sjukgymnastik på honom Bild: Erika Olofsson

Pauls multihandikappade son Robin fick benet brutet vid sjukgymnastik

Multihandikappade Robin Bruhner har ärren efter stygnen kvar på benet. 32 stygn fick läkaren sy efter operationen av det stora lårbenet som gick av då personal vid Robins boende gjorde daglig gymnastik med honom.

”Personal bröt benet på 30-årig multihandikappad man vid sjukgymnastik”. Så kunde rubriken varit satt, men Paul Bruhner vill lyfta fram sonen Robin som den funktionsnedsatte 30-årige mannen bakom rubriken. Robin bor sedan många år tillbaka vid ett LSS-boende i Orust kommun. Han har sedan födseln en CP-skada med mental retardation vilket är en utvecklingsstörning, han har epilepsi och starkt nedsatt syn. Han kan inte gå eller stå, utan använder rullstol.

– Han är multihandikappad sedan födseln. Han kan skilja på ljus och mörker, men känner inte igen mig med synen utan hör på min röst att det är jag som kommer och hälsar på. Han visar med hela kroppen att han blir glad då jag, eller hans syster kommer på besök. Då skiner han upp i hela ansiktet, berättar Paul.

Robin har ett träningsprogram för att hålla igång muskler och leder. Han har haft samma träningsprogram i flera år, ett program som en fysioterapeut tagit fram. Personalen vid boendet har utbildats av fysioterapeuten att utföra övningarna rätt. Fysioterapeuten har under åren utvecklat och ändrat något i programmet, ändringarna har personalen blivit uppdaterade i.

– Det är inga svåra övningar. Alla övningar är väl dokumenterade med text och bilder som visar hur personalen ska göra. Programmet han har fungerar väl och har använts i flera år.

Det var vid den dagliga sjukgymnastiken som en i personalen, vid en rotation av Robins ben, gjorde fel vid böj momentet. Robins lårben gick rätt av.

– Robin kan inte meddela sig, han kan inte prata, men personalen som fanns i rummet hörde en smäll och såg att Robin blev blek i ansiktet. Benet blev snabbt svullet och såg mer utåt roterat ut än det vanligtvis är, berättar Paul Bruhner.

En i personalen tillkallade sjuksköterska som snabbt var på plats. Sjuksköterskan misstänkte direkt att det kunde röra sig om en fraktur och ringde efter ambulans. Paul fick ett samtal från boendet med information om händelsen.

– Jag åkte direkt dit och fick då veta att ambulans var på väg. En i personalstyrkan som Robin har stort förtroende för åkte med mig och Robin till Näl för undersökning. Även om Robin inte kan förmedla sig så såg både jag och personalen som arbetat länge i hans närhet att han hade ont. Han visade med sina ansiktsuttryck att något var allvarligt fel.

Väl på plats vid sjukhuset fick Robin läkarkontakt, han och Paul fick ett eget rum i väntan på operation.

– Personalen vid Robins boende är fantastiska. De har verkligen ställt upp för oss, inte bara nu, utan under alla år. Ett par i personalstyrkan har arbetat med Robin sedan han var ett halvår gammal, de känner honom så otroligt väl.

Det blev operation för att laga det trasiga benet. Röntgen visade att Robins stora lårben var brutet. För att fixera detta krävdes en beställning av speciella spik. Operationen gick väl, 32 stygn och ett långt ärr visar var på benet läkaren fick öppna för att operera. Robin är tillbaka i sin lägenhet vid LSS-boendet och operationssåret har läkt bra.

– Vi tror att han mår bra, men det är samtidigt svårt att säga. Vi vet inte vad han tänker, vi vet inte hur traumatiskt detta varit för honom. Vi vet ju inte alls hur hans tankar går.

Personalen vid LSS-boendet har gjort sjukgymnastik med honom efter händelsen.

– Robin var lite orolig och spänd de första gångerna som personalen skulle göra sjukgymnastik på höger ben. Fysioterapeuten har tagit fram ett program, det utförs bara tre speciella övningar med höger ben mot totalt tio i vanliga fall. Hur länge det ska göras, är det inte bestämt ännu.

Paul är ensam förälder kvar, Robins mamma dog för flera år sedan. Paul beskriver personalen vid LSS-boendet som fantastiska, att de bryr sig om de boende och engagerar sig i deras välmående. Robin har bott där i över 15 år, innan dess bodde han växelvis hemma och på boende.

– Det har fungerat perfekt i alla år. Personalen är rutinerad och kunnig.

Den personal som utförde sjukgymnastiken då benet gick av var dock relativt ny på tjänsten. Personen utförde övningarna enligt sjukgymnastens schema men ändå gick något fel.

– Den i personalen som utförde övningen då Robins lårben gick av, sa upp sig samma dag som detta hände.

Sjukhuset där Robin opererades har inte gjort några noteringar om att han skulle vara benskör. Det står dock på ett ställe, enligt den Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som kommunen gjort, att personalen troligen varit hårdhänt vid tillfället då lårbenet gick av.

Paul vill lyfta fram händelsen, lyfta Robin som person och inte bara låta händelsen gå förbi.

– Detta ska inte bara glömmas av. Det får inte hända en gång till, varken Robin eller någon annan ska behöva råka ut för något liknande igen.

Paul vill att rutinerna ska ses över då ny personal anställs vid boenden. Enligt anmälan till Ivo, har det varit en del problem med personen som utförde sjukgymnastiken då Robin skadades. Personen är enligt anmälan avstängd under utredning av ärendet.

– Jag är inte ute efter att hänga ut en enskild i personalstyrkan, utan jag vill verka för att detta inte kan upprepas. Det måste anställas rätt personal till verksamheten. Jag tycker att enhetschefer ska vara mer noga innan de rekryterar personal så att detta inte sker igen.

Sektorchef för omsorg, Lena Gardtman är väl insatt i frågan. Hon poängterar att ärendet skötts korrekt, från det att skadan skedde till anmälan till Ivo.

Lena Gardtman,sektorchef för omsorg. Bild: Erika Olofsson
Lena Gardtman,sektorchef för omsorg. Bild: Erika Olofsson

– Vi tar situationen på största allvar. Verksamheten reagerade omedelbart då skadan inträffade och vi har sedan följt upp på det sätt vi ska som arbetsgivare och enligt det kollektivavtal som finns.

Sektorchefen har full förståelse för pappans oro för sin son.

– Vi ser oerhört allvarligt på det inträffade och vi har gjort en anmälan till Ivo för att de ska utreda vidare. Utifrån det beslutet kan vi sedan arbeta vidare.

Personalen som närvarade då lårbenet gick av, är avstängd från sitt arbete under utredningen, allt enligt gängse praxis.

– Vi ser över vilka åtgärder som behöver göras för att förhindra att sådant här händer igen. Vi måste i en situation som denna tänka på alla inblandade och arbeta utifrån det vi vet.