Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Medlemmarna i Föreningen Svanesund tog i början av året tacksamt emot utemöblerna,  som de fått till skänks av Kadri Acat och som de sedan  själva skruvade ihop och satte på plats vid strandkanten i slutet av april. Bild: Privat
Medlemmarna i Föreningen Svanesund tog i början av året tacksamt emot utemöblerna, som de fått till skänks av Kadri Acat och som de sedan själva skruvade ihop och satte på plats vid strandkanten i slutet av april. Bild: Privat

Pizzeriaägaren skänkte bänkar till föreningens grillplats

Restaurangägaren Kadri Acat kände att han egentligen inte behövde dem så här i coronatid. Men i stället för att ställa undan sofforna och borden i något förråd ringde han Föreningen Svanesund. De tog tacksamt emot utemöblerna, som nu placerats ut vid deras grill- och lekplats nere vid strandkanten.

– Det är verkligen en uppskattad gåva, för innan hade vi bara några rangliga bord och stolar här som minst sagt passerat bäst före datum, berättar Lena Dramsvik, sekreterare i Föreningen Svanesund.

När Kadri Acat på Pizzeria Svanesund ringde upp för att erbjuda den ideella föreningen de fem-sex långbänkarna med tillhörande bord tackade de därför tacksamt ja.

– För även om det kanske inte varit någon direkt värme ännu, har vi haft väldigt mycket folk här hela våren. Men även under vintern, då det ibland nästan sett ut som en skidrastplats här när folk samlats för att käka sin medhavda matsäck eller pizza från restaurangen, som ligger på bara några minuters gångavstånd härifrån, säger hon.

Glad över att kunna hjälpa till

Kadri Acat själv säger att han bara är glad över att kunna hjälpa till.

– Just nu har vi ju själva inte haft så stort behov av alla bänkar och bord under rådande omständigheter. Då kändes det bara kul att kunna göra något för att hjälpa föreningen och fixa sin mötesplats som blivit en populär samlingsplats för många här i Svanesund, säger han.

Han liksom föreningsmedlemmarna hoppas förstås på bättre tider.

– Normalt sett brukar vi ju till exempel ordna midsommarfirande här, men det tror jag fortfarande inte är att tänka på i år, säger Lena Dramsvik.

– Däremot planerar vi som vanligt för simskola senare i sommar och även förhoppningsvis för en jubileumsdag den 10 juli för att fira världsrekordet vi satte då för 30 år sedan, då vi tillverkade världens största äggost i en specialform i Ängås skola, vilket även gjorde att vi hamnade i Guinness rekordbok.

Tränar casting vid strandkanten

Redan nu samlas också flera Svanesundsbor nere vid strandkanten för att en gång i veckan, sedan fyra månader tillbaka, träna casting.

– Det går ut på att göra det perfekta fiskekastet på en matta som ser ut ungefär som en darttavla, förklarar Lena Dramsvik.

– Sedan laddar vi redan nu för nästa års stora grej, då vi ska sjösätta en ny brygga och bygga en handikappanpassad ramp, så att man vid badplatsen kan ta sig ned i vattnet med en rullstol.

Om världsrekordet

Den 10 juli är det 30 år sedan Svanesund kom in i Guinness rekordbok genom att ha tillverkat världens största äggost. Ett rekord som fortfarande står sig.

Äggosten tillverkades i en specialform i Ängås skola och kördes sedan ned till torget i Svanesund för allmän avsmakning.

Äggosten mätte 295x120 centimeter och tillverkades av 450 liter mjölk, 45 liter gräddfil, 60 liter vispgrädde, 1 602 ägg och 6 kilo socker.