Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Getty images/Arkivfoto
Bild: Getty images/Arkivfoto

Polisen varnar efter bränderna

Räddningstjänsten larmades under både lördagen och söndagen om flera gräs- och terrängbränder med kort varsel. Polisen vill nu därför gå ut med en allmän uppmaning att ha verkligen ha koll när man eldar i sina trädgårdar och även hålla sig uppdaterad på eventuellt eldningsförbud.

– Det är väldigt torrt i skog och mark nu och därför extra viktigt att verkligen ha uppsyn hela tiden och inte gå in och dricka en kopp kaffe efter att man börjat elda i exempelvis en tunna i trädgården, säger Carl Besslinger, kommunpolis i Södra Fyrbodal.

– Det är också viktigt att tänka på att dra fram en vattenslang innan man börjar, eftersom det torra fjolårsgräset kan börja brinna och sprida sig blixtsnabbt i kombination med att det blåser, fortsätter han.

Räddningstjänsten fick under lördagen åka på flera bränder med kort varsel sedan de börjat brinna i terrängen på Orust och Tjörn.

LÄS MER: Flera bränder i torra marker

Även under söndagen fick man sedan med kort varsel åka på två bränder, dels vid den nya masten i Skärhamn, dels vid Nordströms väg på Stenungsön.

– Det är också väldigt viktigt att hålla sig uppdaterad på kommunernas respektive hemsida om vad som gäller beträffande eventuellt eldningsförbud. I synnerhet nu i valborgstider, så många kanske tänkt sig att tända en brasa, eller i största allmänhet håller på att fixa i trädgården och lunta, säger Carl Besslinger.

– Just nu är det ju tillåtet att elda i tunnor i sina trädgårdar fram till den första juni. Men det kan snabbt ändras, och där har man själv ansvar att hålla sig uppdaterad på vad som gäller, fortsätter han.