Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så blir rondellen i Tegneby korsväg

Den nya rondellen ska förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten. Samtidigt ska utformningen och en ny bussterminal underlätta för de som åker kollektivt.

Det är nu en förskjuten fyrvägskorsning som gäller mellan väg 178, mellan Ellös och Varekil, och väg 740, mellan Henån och Nösund. Vägen är hårt trafikerad, inte minst på sommaren och när hastigheten sänktes från 90 till 80 på vägen fick det till följd att hastigheten i själva korsningen faktiskt höjdes, då det var 70 där.

Diskussionen kring att bygga en rondell i stället för den osäkra korsningen har pågått i flera år och nu har Trafikverket en plan klar. I slutet av 2022 ska rondellen byggas.

För att öka framkomligheten för trafiken på anslutningsvägarna, skriver Trafikverket på sin sajt.

Klar sommaren 2023

– Själva bygget tar sedan ungefär åtta månader, så om allt går som vi hoppas kan rondellen stå klar sommaren 2023, sa Salaam Ali, projektledare vid Trafikverket, i somras.

Nu har samrådsunderlaget tagits fram och det har gjorts arkeologiska undersökningar och inmätningar.

Cykel- och pendelparkering byggs

I samband med bygget av en cirkulationsplats flyttas och utökas även pendelparkeringen, så att fler får plats att parkera. En större cykelparkering under tak byggs och eftersom busshållplatserna flyttas byggs även en ny bussterminal.

– Det är ett problem i dag att många bilister använder bussarnas infart i stället för att följa vägen i korsningen. Det är fara för bussresenärerna, de ska vara skyddade då de väntar på bussen.