Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jennie Richter, aktiv i Varekils samhällsförening, önskar har sänt in en skrivelse till kommunen med förhoppning att föreningen ska få hjälp att bygga ett utegym. Bild: Erika Olofsson, Arkivbild
Jennie Richter, aktiv i Varekils samhällsförening, önskar har sänt in en skrivelse till kommunen med förhoppning att föreningen ska få hjälp att bygga ett utegym. Bild: Erika Olofsson, Arkivbild

Samhällsförening önskar utegym i Varekil

Allt fler vill röra på sig, så även de boende i Varekil. Promenadvägar och fotbollsplan finns, men i övrigt är det fattigt med mötesplatser. Nu vill samhällsföreningen satsa på Varekil och önskar att det byggs ett utegym på orten.

Varekil, det minsta av de fyra samhällena på Orust, saknar en mötesplats för de boende. Många vill röra på sig, i pandemitider har det blivit än tydligare att det inte finns någon naturlig plats för Varekilsborna att aktivera sig. Samhällsföreningen i Varekil har fått önskemål från de boende om ett utegym.

– Vi har något som vi kallar för Femman, det är en promenadslinga som går runt Ringseröd. På mitten av slingan, vid Råbergsvägen, finns ett gammalt sandtag och där hade det varit perfekt att ha ett utegym, säger Jennie Richter, medlem i samhällsföreningens styrelse.

Frågan om utegym har diskuterats vid ett antal möten i samhällsföreningen, viljan att sköta gymmet finns men inte pengar att köpa in alla redskap.

– Det finns liknande anläggningar vid andra motionsslingor i kommunen, men vi i Varekil har inget. Vår förhoppning är att vi kan börja med ett utegym och sedan successivt utveckla området till en träffpunkt. Platsen ligger centralt utan att ligga mitt i centrum.

Jennie nämner önskemål från medlemmar om en lekplats och någon form av skatebana för ungdomar.

– Marken som vi tycker passar för ett gym är ägs av kommunen. Det vi vill ha hjälp med är att köpa in material till ett utegym och även få dit belysning.

Föreningen har sänt in en skrivelse till kommunen och fått till svar att de ska komma in med en tydlig projektansökan, vilket de ska göra. De kommer även att skriva ihop ett Orustförslag där de lyfter vikten av att det satsas i alla samhällen.

Jennie Richter önskar ett utegym i Varekil. Bild: Erika Olofsson
Jennie Richter önskar ett utegym i Varekil. Bild: Erika Olofsson

Flera stora bostadsplaner är på gång i Varekil, här planeras även ett nytt affärsområde, något som kommer leda till att fler flyttar till orten. Det borde, enligt Jennie Richter, vara en god anledning att kommunen satsar på Varekil.

– Vi i föreningen försöker ordna med olika saker som höjer trivseln i samhället, men vi har inte råd med ett utegym.

Jennie hoppas få stöd från politikerhåll med pengar till ett mindre gym, ett gym som på sikt kan byggas ut och bli större.

– På Tjörn finns det ett kommunalt och flera förenings och företagsdrivna utegym att besöka. Gymmet i Kållekärr har kommunen byggt, så det borde inte vara omöjligt för Orust kommun att det byggs utegym även här.