Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simon Sällström, sektorchef för miljö och bygg tvingas lämna sitt uppdrag. Anledningen är enligt avgående sektorchefen olika syn på hur sektorn och enheterna ska utvecklas framöver.  Bild: Erika Olofsson
Simon Sällström, sektorchef för miljö och bygg tvingas lämna sitt uppdrag. Anledningen är enligt avgående sektorchefen olika syn på hur sektorn och enheterna ska utvecklas framöver. Bild: Erika Olofsson

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Sektorchefen får lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan

Simon Sällström, sektorchef för miljö och bygg, får lämna sin tjänst med omedelbar verkan. I ett mail till de anställda i sektorn skriver sektorchefen att anställningen avslutas efter överenskommelse mellan honom och arbetsgivaren.

Simon Sällström, sektorchef för miljö och bygg, har fått lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Under onsdagen sände Simon Sällström själv ut ett mail ut till de anställda inom sektorn med information att han lämnar sitt uppdrag. ”Anledningen till det är den kommande organisationsförändringen och olika syn på hur sektorn och enheterna ska utvecklas framöver” skriver Simon Sällström i sitt mail.

Orust kommuns sektor miljö och bygg, som även handlägger och beslutar om bygglov, har under en längre tid fått omfattande kritik. Kritiken har kommit från privatpersoner men även exploatörer och från politikerhåll. Kritiken handlar om långsam handläggning, svårtillgänglighet, bristande service och alltför strikt tillämpning av lagstiftningen. Samtidigt som kritiken kommit utifrån så har flera tjänstepersoner vid avdelningen upplevt att politikerna i nämnden fattar beslut som strider mot deras rekommendationer i hög grad.

Att politikerna i nämnden fattar beslut mot tjänstepersonernas inrådan är även något Simon Sällström tar upp i mailet till de anställda. ”Jag är stolt över att ha arbetat med och lett er kollegor som står upp för er roll i myndighetsutövningen och alltid levererar hög kvalitet i det ni tar er an”.

I mailet berömmer den avgående sektorchefen personalen vid avdelningen. Sektorn har varit föremål för flera organisationsförändringar, uppsägningar och rekryteringar. ”Ni har lyft min vardag varje dag och det är jag väldigt tacksam för” skriver Simon Sällström till sina tidigare anställda.

Lokaltidningen har flertalet gånger sökt Simon Sällström men inte lyckats nå honom för en kommentar.

Kommundirektör Henrik Lindh informerade under onsdagen de anställda vid miljö och byggsektorn om överenskommelsen som skett mellan Simon Sällström och Orust kommun.

– Sent på eftermiddagen den 20 april, kom nuvarande sektorchef Simon Sällström och jag överens om att han omgående avslutar sin anställning i Orust kommun. Överenskommelsen skedde helt i samförstånd.

Henrik Lindh, kommundirektör Orust kommun Bild: Erika Olofsson
Henrik Lindh, kommundirektör Orust kommun Bild: Erika Olofsson

Enligt kommundirektören har det träffats ett avtal mellan sektorchefen och kommunen där båda parter är överens. Exakt vad den överenskommelsen innebär vill inte kommundirektören kommentera.

– Det är en ömsesidig överenskommelse, vi har tecknat ett avtal som följer gällande riktlinjer och praxis.

Orsaken till uppsägningen av Simon Sällström är enligt kommundirektören en del i ett utvecklingsarbete. Det pågår en omorganisation där sektor miljö och bygg kommer att upphöra och istället inkluderas i sektor samhällsutveckling.

– Det innebär att den nuvarande sektorchefstjänsten försvinner vid årsskiftet.

Enligt Henrik Lindh behövs det ett nytt ledarskap för att få den kommande organisationen att fungera väl.

– Jag jobbar på att få till en extern lösning för att få in en ny kraft i verksamheten. Det förändringsarbete vi inleder för verksamheten kommer att kräva ett nytt ledarskap.

Hur reagerade personalen vid sektorn på beskedet?

– Personalen fick reda på beslutet via det mail som Simon skickade ut under tisdagen. Jag hade under onsdagen ett möte med samtlig personal vid sektorn. För dem var det givetvis en plötslig och oförberedd händelse. Det finns en oro bland dem för vad som händer nu och jag har svarat på deras frågor. Det viktigaste är just nu att sätta fokus på att snabbt finna en lösning och bygga vidare på den.

Vem som kommer att tillträda som ny sektorchef för miljö och bygg fram tills dess att omorganisationen gjorts, är ännu oklart, likaså är det oklart vem som kommer att finnas på Simon Sällströms plats fram tills dess.

– Jag kommer att presentera det inom kort.