Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

T/S Westkust har fått 115 000 kronor från Sjöhistoriska museet för renovering av skutan.  Bild: privat
T/S Westkust har fått 115 000 kronor från Sjöhistoriska museet för renovering av skutan. Bild: privat

Sjöhistoriska museet ger stöd till Westkust

Pengarna kommer att gå till att renovera däcket på skutan. Segelfartyget Westkust är ett av sex kulturhistoriskt värdefulla fartyg som nu fått pengar från Sjöhistoriska museet.

Sjöhistoriska museet fördelar 500 000 kronor i restaureringsbidrag till sex kulturhistoriskt värdefulla fartyg. Totalt inkom 28 ansökningar om ekonomiskt stöd till ett sammanlagt belopp av över 3 miljoner kronor. I år fördelas bidraget till fyra skolsegelfartyg och två ångfartyg. Fartygsstödet har delats ut av Sjöhistoriska museet sedan 1991 och kan i första hand sökas av ägare till historiskt värdefulla fartyg. Alla fartyg som fått fartygsstöd i år är tillgängliga antingen som passagerarfartyg, museifartyg eller som skolsegelfartyg.

Segelfartyget Westkust med hemmahamn Edshultshall på Orust fick 115 000 kronor för att kunna renovera däck och skarndäck. Ann-Margreth Rydén, ordförande i Orust Skolfartygsstiftelse Förlig Vind, är mycket nöjd över tillskottet i föreningens kassa.

– Vi har blivit tilldelade 115000 kronor från Statens Maritima och Transporthistoriska museer. Vi är så tacksamma för detta. De kommer så väl till pass för båtens sedvanliga underhåll. Vi har alldeles nyligen haft uppe henne på varv för bottenmålning, det är en avsevärd kostnad när vi saknar intäkter.

Föreningen har liksom många andra föreningar drabbats hårt av inkomstbortfall som en följd av pandemin. Westkust seglas flitigt och används mycket för lägerverksamhet.

LÄS MER: Företagarna stöttar skolseglingarna med Westkust

– Återigen blir det en säsong då vi kommer sent igång, vi har helt fått förlita oss på våra ungdomar för vinterunderhållet. Vanliga år seglar hon från maj månad. Vi ser ett litet ljus i tunneln nu då det är tillåtet att ha ett mindre läger för unga och vi hoppas givetvis på ytterligare lättnader från första juli. Det har flaggats för det.

Ann-Margreth Rydén ser fram emot de turer som är planerade, tre dagsturer och en kvällstur är bokade.

LÄS MER: Westkustseglingar får oväntat stöd från politikerhåll

– Vi är ju utomhus. Ingen mat serveras och vi undviker alla tendenser till trängsel. Vi coronasäkrade inför förra säsongen så därav har vi erfarenhet inför denna sommar. Dock är hela situationen sammantaget tuff och då blir det ju extra välkommet med ett så bra tillskott.

Westkust är en imponerande stor segelskuta, en tremastad skonare, byggd för fraktfart 1932 vid Vänern. Under åren har fartyget varit med om mycket, hon har bland annat används som smugglarfartyg, som fraktfartyg fraktade Westkust sten, salt och kol. Sedan 1986 ägs Westkust av Orusts Skolfartygsstiftelse. Fartyget har sin hemmahamn i Edshultshall på sydvästra Orust. Westkust drivs i nära samarbete med Orusts Skolfartygsförening Förlig Vind.

T/S Westkust är k-märkt av Sjöhistoriska museet.