Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Orust är en av kommunerna i Västra Götalands län med flest laddstationer i förhållande till invånarantal. Bild: Stefan Bennhage
Orust är en av kommunerna i Västra Götalands län med flest laddstationer i förhållande till invånarantal. Bild: Stefan Bennhage

Tjörn satsar på laddplatser men ligger efter grannkommunerna

Orust har tidigare uppmärksammats för sina många laddstationer för elbilar, något som ön fortfarande lever upp till. I grannkommunen Tjörn är antalet betydligt mindre och kommunen är en av de med minst antal laddstationer per invånare i Västra Götaland. Men fler laddstationer är på gång.

Uppladdning.se är en internettjänst med en karta över offentliga laddplatser för elbilar runt om i Sverige. Lokaltidningen STO har använt tjänsten för att göra en sammanställning över aktiva laddplatser i Västra Götalands län.

Där kan man se att Orust kommun, som 2018 nominerades till laddguldet som årets elbilskommun, fortfarande ligger i topp när det gäller antalet offentliga laddstationer som finns att tillgå. Totalt finns det 25 aktiva laddstationer, vilket innebär cirka en per 500 invånare på Orust. En siffra som placerar Orust bland de kommuner i Västra Götaland med flest offentliga laddstationer i förhållande till invånarantal.

Thomas Ivarsson är ordförande i den ideella föreningen Orust Kretsloppsakademi, som ligger bakom de flesta laddstationerna på Orust. Bland annat har de upprättat fem snabbladdningsstationer, men de har också hjälp till så att andra aktörer kan erbjuda uttag för laddning.

– Alla snabbladdare är det Orust Kretsloppsakademi som tagit initiativet till. Vi började tidigt och har ju en del företag och en del privata som har erbjudit sig att folk ska kunna ladda. Men då är det inga formella laddplatser, inte laddboxar utan mer ett tillgängligt uttag. Tillsammans med kommunen tog också vi fram små laddplatsskyltar i plåt. De företag som var intresserade fick en skylt och sedan markerade vi ut dem på laddkartan.

Thomas berättar att de får ta framtiden som den kommer, men att de nu har en del arbete med att sköta om de laddstationer som redan finns.

– Vad det lider så får vi nog se till att vi har fler laddmöjligheter. Det är den utveckling vi får titta på, men hur fort det går får vi titta på pö om pö. Problemet som jag ser det, som jag sitter med precis just nu, det är hur vi ska fixa driften. För det är inte billigt att driva en sådan här anläggning.

Färre laddstationer på Tjörn

I grannkommunerna ser det lite annorlunda ut, där finns det inte lika många möjligheter att ladda. På Tjörn, finns det enbart tre stycken utmarkerade laddstationer som är aktiva, där ingen av dem är snabbladdare. Per capita blir det ungefär en laddstation per 5000 invånare, vilket gör att Tjörn placerar sig bland de kommuner med minst antal laddstationer i Västra Götalands län i förhållande till invånarantal.

Fler laddstationer på gång

Anders Juhlin är trafikingenjör på Tjörns kommun. Han förklarar att nya laddstationer är på gång att upprättas. Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner håller just nu på med att upphandla en entreprenör som kan installera laddstationer vilket Tjörns kommun kommer att kunna dra nytta av. När upphandlingen är avklarad, kommer flera laddstationer att installeras på.

– Vi känner att det finns ett stort intresse bland kommuninvånarna och de ser fram emot att kunna ladda bilarna på annan plats än hemma. Vi jobbar så mycket vi kan med att hitta en upphandlare och entreprenör som kan kasta sig över detta och hjälpa oss. Målsättningen är att vi ska ha upp ett antal innan året är slut.

Stenungsund ligger bland genomsnittet i Västra Götaland med totalt elva stycken laddstationer, vilket i förhållande till invånarantal resulterar i en siffra på cirka en laddstation per 2500 invånare.