Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Gabriel Andersson
Bild: Gabriel Andersson

Tonåring behövde reservdelar – kompisar stal bil

Fyra unga män i övre tonåren, från olika orter på Orust, döms nu för flera stölder. En av dem döms även för misshandel och för att ha filmat sin flickvän i smyg.

En kväll i april förra året satt en man i 20-årsåldern tillsammans med två jämnåriga kompisar hemma på Orust och pratade om att mannen behövde reservdelar till sin bil. Då dök idén om att de skulle stjäla en bil upp.

En torsdag, några dagar senare, åkte de iväg. Mannen som ville åt bildelarna körde en hjullastare och hans två kompisar en bil med släp. I Svanesund plockade mannen upp en bil med hjullastaren och placerade den på släpkärran bakom bilen. Sedan åkte vännerna hem igen.

När de plockat av de delar de ville ha, och skulle flytta bilen igen, dök polisen upp och de tre greps. Nu döms de, för stöld.

Döms till dagsböter respektive skyddstillsyn

Mannen som körde hjullastaren döms också för två andra stölder, tillsammans med en fjärde jämnårig man. De skedde hösten innan och vännerna åkte då till Ucklum och plockade på sig tre bilbatterier, och till Ellös och slangade 60 liter diesel.

Mannens tre vänner döms till villkorlig dom och dagsböter, 30 böter om 50 kronor respektive 40 böter om 140 kronor.

Själv döms 20-åringen till skyddstillsyn för de tre stölderna och även tre fall av misshandel och två fall av kränkande fotografering.

Filmade sin flickvän i smyg

Mellan hösten 2019 och våren 2020 har mannen vid olika tillfällen tagit tag i sin dåvarande flickvän, en kvinna i 18-årsåldern, så hårt att hon fått blåmärken. Bland annat klämde han hennes lår när de satt i bilen, då han blev arg för att han inte fick logga ut ur ett konto på hennes telefon.

Två gånger har han också filmat kvinnan utan hennes vetskap. En gång när hon var naken i sitt hem och en gång när de var intima med varandra.

Han ska också betala ett skadestånd till kvinnan på drygt 20 000 kronor. Tillsammans med sina två vänner ska han också betala ett skadestånd till den kvinna vars bil de stal, på drygt 4 000 kronor.