Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hampus Eklund
Bild: Hampus Eklund

Tonåring döms för fler sexbrott mot barn

En tonårskille från Orust som tvingat till sig nakenbilder av flera unga tjejer döms nu för fler sexbrott mot barn. Killen döms nu av hovrätten även för försök till utnyttjande av barn för sexuell posering. Han förpliktigas även att betala skadestånd till samma tjej som utsatts för brottet.

Det var i april Uddevalla tingsrätt dömde killen i 15-årsåldern till ungdomsvård för olaga hot och sexuellt ofredande. Detta efter att han ska ha tvingat till sig nakenbilder av flera olika tonårstjejer och därefter hotat att sprida dem på sociala medier om de inte skickade fler bilder på sig själva.

LÄS MER: Tonårskille tvingade till sig nakenbilder från unga tjejer

Tonårskillen har i förhör själv nekat till all inblandning i det som skett, men tingsrätten gick på de utsatta tjejernas vittnesmål. Till bevisningen har även funnits både skärmdumpar, telefonkonversation och bilder som kunnat härledas till killens bostad på Orust.

Kontaktade polis

Tingsrätten dömde i april tonårskillen för olaga tvång, samt sexuellt ofredande i två fall. Han friades däremot på åtalspunkten försök till utnyttjande av barn för sexuell posering, eftersom denna gärning aldrig fullbordades då den tjej som kontaktades i stället tog direktkontakt med polis.

Men Hovrätten för Västra Sverige ändrar nu straffet mot killen att även gälla detta brott. Detta eftersom det av utredningen bland annat framgår att den utsatta unga tjejen mått psykiskt dåligt i flera månader efter händelsen i augusti förra året då han vid upprepade tillfällen samma dag genom hot ska försökt få henne att skicka bilder på sig själv.

Orsakat psykiskt lidande

Efter händelsen träffade tjejen psykolog två gånger, men försökte sedan klara sig själv. Hon har vidare berättat att hon sedan återigen börjat må psykiskt dåligt under våren.

Den unga tjejens uppgifter stöds av journalanteckningar och hovrätten anser det därmed styrkt att tonårskillen genom brottet orsakat henne långvarigt psykiskt lidande. Han döms nu därför också för att betala den begärda skadeståndsersättningen till henne på totalt 10 200 kronor.

Även fast tonårskillen nu döms för ytterligare ett brott finner hovrätten dock inte skäl att ändra det straff som tingsrätten tidigare bestämt, utan domen om ungdomsvård ska kvarstå.