Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tyra i Lalleröd är en viral succé

Har du ingen orkester nära, så använd kastrullock och rivjärn till en egen orkester. Finns det inget munskydd i närheten? Ta då en BH. Tipsen kommer från Tyra i Lalleröd, en härlig tant med papiljotter i håret.

Tyra i Lalleröd, hon är en hejare att på sjungande Orustmål ge tips och råd om det mesta. Inför midsommar har Tyra lärt ut hur alla på ett enkelt sätt kan sätta ihop en egen orkester. Lite silvertape, kastrullock, rivjärn och ett par slevar är allt som behövs. Allt presenteras i gruppen Tyras tips och trix som går att hitta på Facebook.

– Ja den där Tyra, hon är allt lite galen ibland, skrattar Lotta Karlsson som skapat figuren Tyra.

Allt började med en peruk, inköpt för många år sedan på Göksäter för 40 kronor.

– Jag hittade peruken och tänkte direkt att jag kan ha nytta av den på något sätt. Så jag köpte peruken.

Vad den svarta peruken med kulörta papiljotter skulle användas till, det visste inte Lotta just då. Men en dag, då hon stod och hängde upp tvätt hemma i trädgården, då kom idén om Tyra.

– Så var det faktiskt. Jag kom på Tyra där jag stod med min tvätt. Tyra skulle ha papiljotter i håret och hon skulle på Orustmål tycka till om aktuella händelser. Tyra är gift med Gustav och har en väninna som heter Asta. Allt är påhittat, men jag har fått idéer kring figurerna från människor jag mött.

Lotta spelade på prov in en filmsnutt som Tyra och lade ut i en lokal Facebookgrupp för de som bor i Lalleröd, liksom hon gör.

– En sådan respons det blev! Tyra gjorde succé direkt.

Att just Lotta skulle komma på idén med ett alias i Tyra är det knappast någon som känner Lotta sedan tidigare, blir förvånad över. Hon arbetade i många år vid Tvets förskola och klädde då gärna ut sig inom det tema förskolan arbetade med. Hon kunde komma till förskolan som Pippi Långstrump och det hände ofta att hon hade lite dockspel med barnen. Här var dockan Nickie ofta med, en docka som barnen kunde prata med, berätta hemlisar för och krama. Lotta var även innan pandemin aktiv i teaterföreningen Vågspel och är en flitig arrangör och gäst vid allsångskvällarna vid färjan till Lyr.

– Det har nog alltid funnits en teaterapa i mig, skrattar Lotta.

Under Coronatider då det mesta legat på is har Tyra fått chans till större utrymme. Hon har flyttat från den lokala gruppen på Facebook och har nu en egen grupp, Tyras tips och idéer. Här lägger Lotta med jämna mellanrum, men inte för ofta, ut filmsnuttar där Tyra ger tips på allt från billig plastikkirurgi med tape till midsommarorkester och Coronaskydd.

– Men det får inte bli för många filmer. Gör jag Tyra för ofta blir det uttjatat. Tyra ska inte vara en massproduktion utan hon kommer fram när jag har en idé. Därför har jag även sagt nej när folk hört av sig och vill ha med Tyra som underhållning på kalas eller vid andra större arrangemang.

Idéer och inspiration hämtar Lotta från vardagen. Det kan vara något hon sett på TV eller en människa hon mött. Coronaråden, eller ”kurran” som Tyra kallar det, kanske inte följer Anders Tegnells råd, men underhållande är de. När dansen Jerusalema var som mest i ropet, ja då såg Tyra till att göra sin egen variant hemma i köket och Lotta trenden blev lokalt att gammal som ung istället dansade Tyradansen hemma i stugorna. Gruppen har i dag över 1200 medlemmar och vissa av klippen som läggs ut delas friskt. Tyra som dansar har delats 1700 gånger.

– Det är så roligt att så många följer Tyra och vill se mer av henne. Det är så värmande att människor blir glada av Tyra, att de vill se mer av denna lite tokiga tant med så många åsikter om stort som smått.