Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Vaccination i Fas 4 är nu igång i Henåns sporthall

Ett litet stick, knappt kännbart. Så upplevde Annelie Bengtsson vaccinationen av Covid-19. Hon var en av de första att bli vaccinerad i sporthallen i Henån där Capio nu vaccinerar i Fas 4.

Upp mot 200 doser per dag beräknar Capio vårdcentral kunna ge vid sitt vaccinationscenter i Henåns sporthall. Sjuksköterskor kommer att finnas på plats flera dagar i veckan för att vaccinera. Intresset från Orustborna är stort, de tider som släpptes förra veckan är slut.

– Vi släpper regelbundet allt fler tider och dessa bokas via vår hemsida. Antalet tider beror på hur mycket vaccin vi får. Vi kommer att vara en av flera aktörer som vaccinerar i Fas 4, här ingår alla som är 18 - 59 år gamla.

Det är frivilligt för vårdcentralerna att delta i vaccinationsarbetet men Johan Ellegård ser det som en självklarhet att bidra med det som vårdcentralen kan, även om det är utanför deras huvuduppdrag.

– Logistiken är oerhört svår och kan ställa till det för oss framöver. Om vi ger dos 1 behöver vi också ha kapacitet och tillräckligt med personal för att kunna ge även dos 2 inom rekommenderad tid. Det blir besvärligt när dos 2 hamnar mitt i sommarperioden. Under sommaren har vi inte möjlighet att vaccinera i särskilt stor utsträckning eftersom vi måste prioritera att finnas tillgängliga för den som behöver oss akut, säger Johan Ellegård.

Det är svårt att som besökare missa att vaccinationscentralen finns i sporthallen. Stora banderoller på sporthallens yttervägg visar besökarna rätt. Utanför dörren står Capios vaccinationsvärd Gunnar Woldenius och lotsar in besökarna, ger dem en hälsodeklaration att fylla i och talar om vad som gäller för dagen.

– Det har varit ett konstant flöde av besökare hela dagen, säger han.

Capio har valt att lägga fokus på Henåns sporthall, där är det rymligt med goda parkeringsmöjligheter direkt utanför dörren. Kontakter har även knutits med Svenska Kyrkan som lånar ut Morlanda församlingshem och med Orust kommun som upplåter även lilla gymnastiksalen i Ängås skola. Än har dock inte vaccinationen kommit igång där.

– Sporthallen i Henån är perfekt för ändamålet. Vi har en dörr in och en dörr ut, busshållplats och parkering nära, säger Johan Ellegård.

Fokus läggs på att få en fungerande verksamhet i Henån framför att få igång de övriga två orterna som vaccinationsmottagning.

– Vi gör så gott vi kan. Om vi blir begränsade i personal så är det bättre att ha hög kvalitet i en lokal än lägre service på alla, därför är allt fokus just nu på sporthallen.

Under första dagen för Fas 4 var två sjuksköterskor i tjänst. Tre bås finns att tillgå i salen. Varje sköterska hinner ge ungefär 60 doser per dag. Det innebär att om samtliga tre bås är bemannade kan 200 doser vaccin ges per dag.

– Vi vaccinerar i dag med Moderna och Pfizer. Astras vaccin får vi inte ge till personer under 65 år.

Annelie Bengtsson är en av många Orustbor som väntat på att få sin vaccination. Hon var snabb med att boka tid och blev en av de första att besöka sporthallen som patient. Distriktssköterska Liselotte Drottz stack vant in den tunna nålen i Annelies högra arm. På bara någon sekund var det hela över, Annelie är förvånad hur lite sticket kändes.

–Det gjorde hon snyggt, det kändes knappt att hon stack mig.