Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Villa brann ned till grunden på Orust

Rök bolmade ut ur huset och lågor slog ut från taket när räddningstjänsten på onsdagen larmades till villan i Krogane-Hogen, öster om Henån på Orust. Branden spred sig sedan till terrängen.

Räddningstjänsten fick strax efter klockan elva på onsdagen larm om en villabrand i Korgane-Hogen, öster om Henån på Orust. Enligt de första initiala uppgifterna från SOS Alarm ska inringaren sett hur det bolmade ut rök och lågor från huset.

– Jag vet inte så mycket mer än så i nuläget, men det är en konstaterad utvecklad villabrand och vi är på väg och strax framme, säger Mona Hedman, inre befäl vid Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund, Närf, klockan kvart över elva på onsdagen.

En timme senare hade räddningstjänsten lyckats få branden under kontroll.

– De är kvar på platsen men den värsta branden är släckt, säger Peter Gustafsson, också han inre befäl på Närf.

Men då hade elden hunnit sprida sig till terrängen bakom huset.

– Det har tagit sig lite i marken bakom där, det är ingen stor yta.

Ingen person skadades

Räddningstjänsten på Orust kom med två enheter till Krogane, en enhet från Svanesund och en från Henån. Bo Hansson, insatsledare vid räddningstjänsten på Orust, var först på plats med ledningsbilen.

– När jag kom hit stod huset i ljusan lågor. En del av taket var borta, det hade rasat in, och det slog ut stora lågor genom tak och fönster.

Fastighetens ägare hade larm installerat så ett säkerhetsbolag var larmat till platsen, även grannar hade larmat då de såg rökutveckling från huset. I ett första skede fick räddningstjänsten till sig att det kunde finnas två personer och en katt kvar i huset.

– På vägen hit fick jag reda på att de båda som bor i huset inte var hemma, men katten var kvar. Vi har inte kunnat hittat katten på utsidan, så den kan ha förolyckats i branden.

Blev kvar länge för att säkra mot vinden

Relativt snart i räddningsarbetet stod det klart att huset inte skulle gå att rädda.

– Vi satte prioritet ett på att rädda en stor dyr traktor som var parkerad direkt intill fastigheten, säger Bo Hansson.

Direkt bakom fastigheten finns ett skogsområde. För att inte riskera att elden ska ta sig mer i markerna har skogsområdet spolats med stora vattenmassor, då vinden låg på från fastigheten mot skogen. Räddningstjänsten var kvar en bra stund in på eftermiddagen.

– Vi låter huset brinna ned till grunden, det är inget annat vi kan göra. Vi lämnar sedan över till fastighetsägaren som får övervaka. Det blir upp till polisen att utreda vad som orsakat branden.

Polisen utreder händelsen

Polisen larmades också till platsen, och enligt dem var branden under kontroll vid 13.30, då hela huset brunnit ner.

En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet skrevs och polisen kommer utreda händelsen. Varför det började brinna är dock oklart än så länge.

– Det kan vara att man slarvat och glömt ett levande ljus eller ställt något på spisen som börjat brinna. Nu vet jag inte vad som föranlett just det här, men eftersom de rubricerar det så känns det som att de har lite koll på vad som hänt, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Han säger också att det rubriceras allmänfarlig vårdslöshet i nuläget, och att utredningen får visa vad det kan sluta i.