Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färjan Svanhild fick sitt namn då hon byggdes för att trafikera Svanesundsleden. Nu har hon flyttat till östkusten, där Svanhild minner om något helt annat. Bild: Erika Olofsson
Färjan Svanhild fick sitt namn då hon byggdes för att trafikera Svanesundsleden. Nu har hon flyttat till östkusten, där Svanhild minner om något helt annat. Bild: Erika Olofsson

Orustfärjan Svanhild i kusligt sammanträffande

Färjan Svanhild, som länge trafikerat Svanesundsleden, har flyttat upp till Öregrund. Där väcker hon hemska minnen till liv hos de som förlorat släktingar på hennes namne.

Orustfärjan har trafikerat Svanesundsleden, mellan Svanesund och Kolhättan, till och från sedan hon byggdes på 80-talet. Nu har hon flyttats och ska ersätta en av de färjor som trafikerat Gräsöleden, vid Öregrund i Uppland.

– Precis som på vägnätet ökar trafiken hela tiden, även på Svanesundsleden. Och Svanhild blev för liten, säger Margus Pöldma, trafikchef på Trafikverket.

Svanhild tar 40 bilar, men västkustens norra skärgård har nu fått flera nya båtar som tar 60 och 80 bilar. Att Trafikverket flyttar runt på sina färjor är inget ovanligt, men att just Svanhild hamnade i Öregrund har väckt reaktioner. Och minnen.

Namne från 50-talet

När besättningen på skonaren Svanhild lämnade Öregrunds hamn 1954 kunde ingen förutse deras öde. Kort senare hittades Svanhild kantrad, flytandes uppochner utanför Ålands kust. Ingen av besättningsmännen återfanns.

Det var 67 år sedan, men än idag minns lokalborna vad som hände.

”Känns ju sådär”, skriver en kvinna i en lokal facebookgrupp om att Svanhild är tillbaka i Öregrund. ”Olycksbådande namn”, skriver en annan.

Fick en dramatisk start

– Jag kände inte till det där. Hoppas det inte är ett dåligt omen, säger Margus Pöldma.

Men det blev en dramatisk start för Svanesundsfärjan. Resan upp försenades av vädret, enligt Uppsala Nya Tidning, och redan första dagen i Öregrund slet hon sig i stormen och gick på grund.

– Ja, hon kom upp sent i fredags kväll, och det var en förtöjning som släppte så ändskeppet gled över och ena propellern fastnade i dyn. Men det blev inga skador.

Nu är hon redo att tjänstgöra på östkusten, och förhoppningsvis går nya Svanhild ett helt annat öde till mötes än sin namne.