Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cykelstölderna ökar i Västra Götaland.  Bild: Stefan Bennhage
Cykelstölderna ökar i Västra Götaland. Bild: Stefan Bennhage

Så skyddar du dig från cykelstölder

Cykelstölderna ökar i Västra Götaland, men Stenungsund och Orust går mot strömmen och där har stölderna faktiskt minskat. På Tjörn däremot ökade cykelstölderna under år 2020.

Försäkringsbolaget If har kartlagt siffror från Brå, Brottsförebyggande rådet, och sammanställt antalet cykelstölder i Västra Götaland.

Kartläggningen visar ganska spridda skurar mellan kommunerna men i det stora hela har stölderna ökat.

Under år 2020 anmäldes totalt 10 794 cyklar stulna i Västra Götalands län. Det motsvarar 62 fall per 10 000 invånare och är en ökning med 16 procent jämfört med året innan.

En av sju stulna cyklar var en elcykel.

– När det gäller elcyklar är det viktigt att ta med sig batteriet när man lämnar cykeln. Stöld av elcyklarnas batterier blir allt vanligare. Utan batteri är cykeln inte lika stöldbegärlig, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If, i ett pressmeddelande.

Göteborg är den kommun där cykelstölderna ökat mest under förra året. Då anmäldes 5777 stulna cyklar, en ökning med 1176 sedan året innan.

Störst antal stölder per invånare sker i mellanstora städer, inte minst i studentbostäder, och risken att bli av med cykeln är lägst om man bor på landsbygden.

På Orust anmäldes tre cykelstölder förra året, det är elva färre än året innan. I Stenungsund anmäldes 100 cykelstölder förra året vilket är 34 färre än året innan.

På Tjörn däremot går trenden åt motsatt håll.

Förra året anmäldes 27 cykelstölder vilket är nio fler än året innan.

Så skyddar du dig mot cykelstölder – If tipsar

• Lås din cykel med ett godkänt U-lås eller bygellås som komplement till cykelns fast monterade bakhjulslås (som också ska vara godkänt).

• Sätt fast låset så att det låser fast både framhjul och ram vid ett fast förankrat föremål.

• Parkera helst inte cykeln på undanskymda platser. Ställ cykeln om möjligt där många människor är i rörelse.

• Låt inte cykeln stå ute över natten. Har du tillgång till låst cykelförråd eller eget garage – ställ in cykeln på kvällen.

• Ta alltid med batteriet till elcykeln, lämna det aldrig vid cykeln.

• Om möjligt, ta av sadeln. Det gör cykeln obrukbar för tjuven.

• Klistra över eller dölj märket om cykeln är dyr.

• Id-märk cykeln så att den går att identifiera. Stöldmärk cykeln, anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats.