Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Övningen kommer för allmänheten främst märkas av i form av ökad båttrafik, då stridsbåtar är ett av förbandets främsta transportmedel. Bild: Victor Persson/Försvarsmakten
Övningen kommer för allmänheten främst märkas av i form av ökad båttrafik, då stridsbåtar är ett av förbandets främsta transportmedel. Bild: Victor Persson/Försvarsmakten

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Ökad militär närvaro längs kusten kommande veckan

Ökad militär närvaro i form av bland annat stridsbåtar till havs kommer denna och i början av nästa vecka märkas av längs Bohuskusten. Men det handlar inte om ökad krigsmobilisering, utan om en ren praktisk övning arrangerad av Försvarsmakten.

Övningen påbörjades i går, måndag och kommer att pågå fram till den 5 maj, från Känsö i Göteborgs skärgård i söder till Lysekil i norr.

Detta som en sista slutövning för den inneliggande värnpliktskullen vid amfibieregementet, men också för att permanent personal ska få möjlighet att träna på att skydda viktig infrastruktur längs Västkusten i en kris- eller krigssituation.

Övningen kommer för allmänheten främst märkas av i form av ökad båttrafik, då stridsbåtar är ett av förbandets främsta transportmedel.

– Vi har därför också sammanställt en del råd som kan vara bra att känna till för andra som vistas på sjön eller längs kusten under den tid som övningen pågår. De finns på Försvarsmaktens hemsida och handlar bland annat om vad man bör tänka på vid förtöjning och ankring eller om man möter ett militärfartyg till havs, säger Victor Persson, kommunikatör vid amfibieregementet.

På Försvarsmaktens hemsida uppdateras även information om aktuella avlysningar på de egna övnings- och skjutfälten.

– Men i just det här fallet är det inte så mycket som allmänheten längs Bohuskusten kommer att märka av, utan de är nog i sådan fall mer just det här med ökad militär närvaro till havs, säger Victor Persson.