Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hugo Henningsson och hans syster Alice har nu bägge grundskydd mot TBE. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Hugo Henningsson och hans syster Alice har nu bägge grundskydd mot TBE. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Apotek stöttar upp med vaccinering mot TBE

Nu när vårdgivarna har fullt upp med vaccinering mot covid-19 öppnar Apoteksgruppen upp för vaccinering mot den fästingburna sjukdomen TBE. I fredags fick snart treårige Hugo Henningsson sin tredje dos utan att fälla en enda tår.

I höstas började Apoteksgruppen med vaccinering mot säsongsinfluensan och nu har man istället växlat över till vaccination mot TBE.

– Nu när vårdgivarna har så mycket med vaccination mot covid är det bra att vi finns och kan stötta upp. Jag tycker vi kompletterar vården på ett bra sätt och vi som apotek blir också bredare, säger Hanna Stenstad, apotekschef Apoteksgruppen Stenungsund och Stora Höga.

TBE-vaccinationerna utförs på apoteket i Stenungsund och det är skolsköterskan Elin Hellqvist som finns på plats en gång i veckan för att ge doserna.

– Just nu är det ju äldre och medelålders som kör covid-vaccin så jag tycker vi har det bra som har Elin här som är skolsköterska. Barn och deras föräldrar är ju inte i covid-vaccinationsfasen än.

Barn kan också vaccineras mot TBE och då får första dosen ges från ett års ålder.

Den här fredagen kommer Martina Henningsson och hennes barn från Ucklum in då det är dags en vaccination av sonen Hugo. Han ska få sin tredje och sista grundvaccinering. Han rör knappt en min när Elin Hellqvist ger sprutan och han är nöjd över att få en tatuering i form av en fästing som också storasyster Alice får. Hon har redan fått sina grundvaccineringar.

– Vi bor på landsbygden och vi har faktiskt redan haft fästingar på oss alla tre i år, så vaccination måste vi ha, säger Martina Henningsson.

TBE-vaccin ges i tre grunddoser för alla under 50 år. Äldre som inte tagit vaccin tidigare mot den fästingburna smittan ges fyra doser med olika intervall från en till två månader upp till ett år. Efter det måste bägge åldersgrupperna ta påfyllnadsvaccin, så kallade boosterdoser, vid tre tillfällen och sedan vart femte år om risken för TBE kvarstår.

– Många tror att om de missat att fylla på i tid så måste de börja om, så är det inte. Det går bra att fortsätta sin vaccinering även om det gått längre tid än vad som anges, säger Elin Hellqvist.

Avsikten är också att apoteket så småningom ska börja vaccinera mot covid, men när de får doser är i nuläget oklart.

– Vi har inte fått något besked om det än, så jag vet inte när vi kan börja. Min känsla är att det mesta av det vaccin som kommer nu är för de som ska ha dos nummer två.