Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Parkslide är en invasiv art som härstammar från Asien.  Bild: Matilda Spetz
Parkslide är en invasiv art som härstammar från Asien. Bild: Matilda Spetz

Bekämpningsmetoder ännu oklara för invasiv art

Växten parkslide sprider sig lätt och tycks svår att få bort. Allmänhetens oro för den invasiva arten är påtaglig. Vad gör kommunen egentligen för insatser för att bekämpa parkslide?

Oron för den invasiva arten parkslide har under de senaste åren vuxit sig större, inte bara hos kommunens invånare utan runt om hela Sverige. Växten med ursprung från Asien har blivit känd för att den lätt sprider sig och växer snabbt samt är svår att bekämpa.

Runt om Stenungsund finns parkslide på både kommunens, statens och privat ägd mark. Exempelvis har växten brett ut sig vid järnvägsövergången i Strandnorum och på strandpromenaden mellan Tollenäs och Kåkenäs. Vad gör då kommunen för att förebygga och i möjlig mån ta bort denna invasiva art?

Elin Silfver arbetar som tillförordnad chef på parkenheten och förklarar om den svåra sits såväl kommunen, Naturvårdsverket och hela Sverige sitter i gällande parkslide.

– Det första steget är att kartlägga växten och lägga in det i vårt system, förklarar hon.

LÄS MER: Kommunens knep för att stoppa invasiva växten: ”Häftigt att det funkar så fort”

Den invasiva arten står listad på Naturvårdsverket men inte hos EU. Detta gör att den inte är förbjudet att odla eller sprida vidare växten än så länge i Sverige.

– Rådet till allmänheten är att inte röra parkslide. Börjar du försöka bekämpa den och bråka med den kan den växa sig större, säger Elin Silfver.

Det finns en mängd olika metoder för att försöka få bort växten men ingen som garanterat fungerar. Kommunen håller just nu på att testa de olika tillvägagångssätten på olika platser för att se resultatet.

LÄS MER: Vildvuxen rondell gäckar Stora Högaborna

Kommunen är med i ett stort nätverk där de kan kolla med andra kommuner hur de arbetar med växten. Det planeras också så småningom att ta in en extern aktör som kan hjälpa till med bekämpningen. När det kommer till parkarbetet och att undvika att den invasiva arten sprids vidare är det kunskapsutbildning som står i fokus.

– Vi jobbar med utbildning och information till all personal så att de ska kunna undvika att sprida arten vidare, förklarar Elin Silfver och slår ett slag för att allmänheten, om de stöter på parkslide på kommunal mark, ska höra av sig till kommunen. Trots deras intensiva jobb med kartläggningen är de öppna för hjälp och information ifrån samhället.

LÄS MER: Theresia Lückner prisas för sitt stora svampintresse