Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Bildtmark, pressansvarig Borealis Stenungsund. Bild: Annika Sahlin
Maria Bildtmark, pressansvarig Borealis Stenungsund. Bild: Annika Sahlin

Borealis satsar på vattenreningsprojekt

Petrokemijätten Borealis ska under de närmaste åren göra en storsatsning på en ny vattenreningsanläggning vid krackeranläggningen i Stenungsund. Företaget räknar med att kunna halvera vattenförbrukningen vid krackern inom tio år.

Företaget har nyligen sökt bygglov för den första etappen av projektet, ett tanksystem med två tankar för att öka buffertkapaciteten vid kraftiga regn. Två så kallade flotationsenheter ska också installeras som det huvudsakliga reningssteget för olja. Dessutom tillkommer i projektets första del ett nytt ställverk för kolfilter och en kemikaliedosering. Avsikten med steg ett är att ta hand om vatten som går in i avloppssystemet som regnvatten från processytor, dräneringsvatten och vatten som används för backspolning.

LÄS MER: Raffinaderi för returplast kan starta redan 2024

I andra steget kommer man sedan att ta hand om och rena allt vatten som används för den rena processen i krackern.

Borealis informationschef Maria Bildtmark berättar i ett mej att projektet räknas som ett av de viktigaste på krackern just nu:

– Vattenreningsanläggningen på krackern har varit i bruk sedan 1960-talet och för att kunna möta morgondagens utmaningar och striktare krav från myndigheter är det nu dags att bygga en helt ny vattenreningsanläggning.

LÄS MER: Krackern moderniseras för 1,6 miljarder

Råvattenförbrukningen ska alltså minskas med 50 procent inom tio års tid. Vatten till bland annat kylning av krackeranläggningens system kommer via vattendomar framför allt från sjön Hällungen som idag också är kommunens huvudsakliga vattentäkt.

Borealis bekräftar att projektet har startats upp och anläggningen ska vara helt klar i slutet av 2022. Det första är att förbereda och förstärka marken bland annat genom pålning och det bygglov som lämnats in handlar framför allt om byggnationen av de två tankarna. De får tillsammans en omfattning av drygt 600 kvadratmeter enligt bygglovsansökan som lämnades in strax före midsommar.

Enligt Borealis ska det huvudsakliga arbetet i fält startas under senare delen av 2021.