Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostadspriserna har stigit rejält det senaste året. Bild: Stefan Bennhage
Bostadspriserna har stigit rejält det senaste året. Bild: Stefan Bennhage

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Bostadspriserna rusar i höjden

Stenungsund har det senaste året haft den högsta prisökningen på bostadsrätter i hela Göteborgsregionen – 11,6 procent. För villor har prisökningen varit högst på Tjörn och i Alingsås.

Det här visar siffror över försäljningspriser och utbud från Mäklarstatistik under de senaste tolv månaderna, alltså sedan pandemin slog till på allvar våren 2020.

Lokaltidningen STO har via Mäklarstatistik granskat prisutvecklingen i 20-talet kommuner i Göteborgsregionen och längs Bohuskusten och trenden är tydlig: Priserna har stigit rejält, efterfrågan är hög och utbudet litet. Detta bekräftas också av flera lokala mäklare från olika byråer:

– Situationen har varit helt galen. Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 23 år som mäklare säger Peter Oskarsson, vd och mäklare vid Gofab på Tjörn.

Peter Oskarsson, vd och fastighetsmäklare Gofab. Bild: Annika Sahlin
Peter Oskarsson, vd och fastighetsmäklare Gofab. Bild: Annika Sahlin

Bostadsrätter efterfrågade

Bostadsrätter i Stenungsund, på Tjörn och på Orust är uppenbart attraktiva. Genomsnittspriset i Stenungsund sedan mars 2020 är 2,3 miljoner och prisökningen ligger på 11,6 procent på ett år.

Tjörn har ett genomsnittspris på 2,4 miljoner för bostadsrätterna och Orust 2,1 miljoner. Cirka 350 bostadsrätter har bytt ägare i de tre kommunerna.

Mäklarstatistik redovisar genomsnittspriser för bostadsrätter, villor och fritidshus i kommunerna och den procentuella höjningen av priserna under det senaste året.

Göteborg ligger högst och hade under detta år ett genomsnittspris på 3,2 miljoner men med en ökning på enbart 5,9 procent. Andra kommuner med höga genomsnittspriser är Kungsbacka och Härryda.

Högre villapriser

För villor har Stenungsund det högsta genomsnittspriset i STO-området med 3,94 miljoner medan Tjörn ligger på 3,60 och Orust 3,43 miljoner. Här har dock Tjörn tillsammans med Alingsås dem högsta prisökningen av alla 20-talet kommuner med hela 27,8 procent. Även Orust har haft en kraftig prisökning på villor det senaste året med sina 15,7 procent.

Även fritidshusmarknaden har ”exploderat” i framför allt Bohusläns kustkommuner. Ett fritidshus på Orust har kostat i genomsnitt 3,46 miljoner sista året med en prisutveckling på 15 procent. Motsvarande fritidshus på Tjörn kostade 3,22 miljoner. Här är det kustkommunerna i norra Bohuslän som har högst priser. Ett fritidshus i Sotenäs kostade i snitt 5,19 miljoner och i Tanum 4,46 miljoner. Däremot har den stängda gränsen mot Norge gjort att fritidshuspriserna i Strömstad minskat med 2,8 procent.

Mäklare från flera olika företag vittnar om en ”helt hysterisk” prisutveckling och efterfrågan på bostäder.

– Vi har haft en helt oväntad situation där vi har en enorm efterfrågan på allt vi får in och ska sälja. Det finns exempel på rena rusningen till fritidshus på Tjörn och Orust och bostadshus som går upp i prisnivåer som vi inte varit i närheten av tidigare. Massor av göteborgare åker upp hit och bjuder på bostadsrätter, villor och fritidshus när man inte kan åka utomlands som förr, säger Peter Oskarsson vid Gofab på Tjörn och fortsätter:

– Vi har sett hus på Tjörn som ökat med miljonbelopp i vanliga bostadsområden. På Myggenäs såldes till exempel ett hus för nära 6 miljoner, långt över utgångspriset. Många räknar med att få mer villa för pengarna i STO-regionen än i Göteborg.

Peter Oskarsson säger att ett problem är att utbudet är för litet.

– Här finns i bostadsområdena massor av hus där äldre personer bor ensamma och har svårt att ta hand om huset. Många av dem vill inget hellre än att ha en mindre modern bostad men det byggs nästan inget alls som de kan konkurrera om. Hyresrätterna är alltför få och uppenbart inte lönsamma att bygga för privata byggherrar. Kommunerna borde ta ett större ansvar här, ta fram mark och bygga mer.

Även Dan Brännehed, erfaren fastighetsmäklare i Stenungsund och idag på Fastighetsbyrån, säger att efterfrågan är större än någonsin.

Dan Brännehed. Bild: baloght
Dan Brännehed. Bild: baloght

– Det var bara några år på 90-talet som kan jämföras med dagens situation. Fritidshusmarknaden är helt galen just nu. Vi ser en sökkrets med gott om pengar som är beredda att investera i fritidshus. Problemet trär att utbudet är för litet, säger han.