Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Carolina fann kärleken i Luxemburg

2007 satte sig Carolina Skoglund på planet till det lilla hertigdömet Luxemburg. Där blev hon sedan kvar, utan planer på att flytta tillbaka till Sverige.
– Jag stortrivs här, men jag saknar min familj, havet och skaldjur från Västkusten, säger hon.

Egentligen var det inte alls meningen att Carolina Skoglund skulle bli kvar i Luxemburg mer än ett år, då hon 19 år gammal lämnande Stenungsund för att börja jobba som barnflicka åt en familj, bosatt strax utanför landets huvudstad.

– Men så mötte jag kärleken, i form av min nuvarande sambo Sebastian, bara två veckor efter att jag kom hit, berättar Carolina över telefon från Luxemburg.

Bosatt i Moseldalen

Kärleken höll sig och 13,5 år senare bor paret nu tillsammans med 4-årige sonen Alexander i en liten by i Moseldalen, på gränsen mot Tyskland och Frankrike.

I huvudstaden Luxemburg stad, cirka 30 kilometer därifrån, arbetar Carolina Skoglund numera med kundkännedom och förebyggande för att förhindra penningtvätt inom finansvärlden.

– Det var väl kanske inte vad jag trott att jag skulle göra när jag gick ut det estetiska programmet på Nösnäsgymnasiet. Men jag trivs faktiskt jättebra och har via jobbet också en hel del kontakt med svenska kunder genom fondföretaget jag jobbar för, berättar Carolina.

Internationell prägel

Just den internationella prägeln i Luxemburg, som är ett av EU:s mest kända internationella finansländer, är också en av de saker Carolina Skoglund gillar mest med sitt nya hemland.

– Jag har vänner från alla möjliga länder som USA, Finland och Luxemburg, men jag saknar förstås släkt och vänner hemma i Sverige också. Nu var det exempelvis över ett år sedan jag var och hälsade på mina föräldrar i Stenungsund. På grund av pandemin har ju heller inte de kunnat hälsa på oss under den här tiden, säger Carolina.

– Jag saknar även havet. Visst, vi har nära till både den holländska och belgiska kusten, eftersom Luxemburg är ett väldigt litet land på bara dryga 2 500 kvadratmeter. Men det är ändå inte samma sak som med den bohuslänska kusten som är så vacker och speciell med sina karga klippor, fortsätter hon.

Finns det något annat du saknar från Sverige?

– Nej, men det är väl just det här med att ha inte bara mina föräldrar och syskon på så långt avstånd, utan även övrig släkt. Jag har reflekterat ganska mycket över det nu när man i princip inte kunnat träffa några utomstående personer utanför familjen sedan pandemin bröt ut. Själv jobbar jag också mestadels hemma, sedan nästan ett år tillbaka.

Mer tid till familjen

Samtidigt har det gett mer tid till den egna familjen, menar Carolina Skoglund.

– Det är skönt att slippa pendla och kunna äta frukost i lugn och ro med sonen, men också att få mer tid tillsammans när han kommer hem från förskolan och vi kan gå ut här i naturen, med bergen alldeles inpå.

Apropå tid med familjen, vad lagar du helst till middag? Blir det någon inhemsk maträtt eller svensk middagsfavorit om du får välja?

– Det är nog lite blandat. Vi äter både en hel del italienskt och franskt, i form av pasta och grytor, som boeuf bourguignon. Men jag lagar också ganska ofta den svenska favoriten tacos och gjorde faktiskt svensk julmiddag till familjen för första gången förra året. Då bjöd jag förvisso inte på sill, för det är jag inte så förtjust i själv, men vi hade bland annat julskinka, vörtbröd och köttbullar på julbordet och det verkade gå hem hos både sambon och sonen.

Carolina Skoglund

Ålder: 32 år

Bor: Luxemburg sedan 13,5 år tillbaka. Född och uppvuxen i Stenungsund.

Familj: Sambon Sebastian och sonen Alexander, 4 år. Mamma och pappa i Stenungsund och två äldre systrar bosatta i Halland, respektive på Shetlandsöarna.

Gör: Arbetar med kundkännedom och förebyggande verksamhet på ett fondföretag för att förhindra penningtvätt inom finansmarknaden.

Intressen: ”Har inte så mycket tid över för egna intressen som heltidsarbetande småbarnsförälder. Men gillar att springa och vara ute i naturen med min son och sambo. Är även ledare för en lokal Friskis & Svettisgrupp.”

Rekommenderar: Netflix-serien Capitani. En luxemburgsk brottdramaserie som kritikerhyllats internationellt och som just nu går att streama, med en planerad andra säsong till hösten.