Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den anlagda branden skapade stor förödelse och krävde stora insatser från räddningstjänster från flera orter innan man till slut, efter flera timmar, lyckades få branden under kontroll. Bild: Mikael Berglund
Den anlagda branden skapade stor förödelse och krävde stora insatser från räddningstjänster från flera orter innan man till slut, efter flera timmar, lyckades få branden under kontroll. Bild: Mikael Berglund

Döms för att i samförstånd anlagt solariebranden

De två unga män som sedan december suttit häktade, misstänkta för mordbranden mot ett solarium i Stenungsund, har nu dömts för att ha anlagt branden. Den äldsta av dem döms till två års fängelse, medan den yngre ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Det var natten mot den 17 december de två unga männen i greps, misstänkta för att ha anlagt branden i fastigheten på Gärdesvägen i Stenungsund tidigare under kvällen. Detta genom att tända eld på papper i en papperskorg i ett av solarierummen.

LÄS MER: Två unga män åtalas för solariebranden: "Älskar att elda"

Uddevalla tingsrätt, som under tisdagen meddelade domen mot de båda åtalade männen, fastslår nu att det genom utredningen är bevisat att männen tillsammans och i samförstånd ska ha anlagt branden. De ska efter att branden uppstått heller inte gjort något försök att släcka eller larma om hjälp.

Genom både övervakningsfilm och vittnesmål från olika personer som under kvällen observerat de båda männen utanför brottsplatsen anses det också bevisat att de är just de två som gjort sig skyldiga till brottet. Till bevisningen finns även filmklipp i en av de nu dömda männens beslagtagna mobiltelefon.

Stor räddningsinsats

Den anlagda branden skapade stor förödelse och krävde stora insatser från räddningstjänster från flera orter innan man till slut, efter flera timmar, lyckades få branden under kontroll. Genom ett sakkunnigutlåtande som redovisas i domen mot de båda männen framgår också att hela byggnaden sannolikt skulle ha brunnit ned om dessa insatser inte gjorts i tid.

Fyra personer evakuerades under insatsen av polis och det fanns under branden även risk för spridning till en intilliggande byggnad.

Det fanns alltså en konkret fara för andras liv och hälsa, samt för omfattande förstörelse av egendom, skriver Uddevalla tingsrätt som nu dömer den äldre av de båda männen till två års fängelse för mordbrand.

Allvarlig psykisk störning

Den yngre mannen, som enligt utredningen ska ha begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han döms även för olaga hot, efter att tidigare under hösten vid Strandtorget ha hotat en man med kniv och sagt att han skulle döda honom.

De båda männen döms även till att gemensamt betala skadestånd på totalt 126 506 kronor för bland annat förstörda inventarier och inkomstbortfall för de drabbade företagarna och hyresgästerna i den brandhärjade fastigheten.