Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amanda Örn, fastighetsmäklare i Stenungsund, tror på de digitala visningarna. Bild: Fastighetsbyrån
Amanda Örn, fastighetsmäklare i Stenungsund, tror på de digitala visningarna. Bild: Fastighetsbyrån

Digitala visningar här för att stanna

Intresset för att byta bostad har ökat under pandemin och för att kunna möta den stora efterfrågan började mäklarna ha digitala visningar. Något de verkar ha fastnat för.
– De har ju tillkommit under pandemin, men vi kommer fortsätta, säger fastighetsmäklaren Amanda Örn från Stenungsund.

När pandemin bröt ut spådde många mäklare och experter att bostadsmarknaden skulle drabbas hårt. Så blev det inte. I stället ökade intresset för hemmet och många vill köpa och sälja.

Men det kom dock ett annat problem när det var dags för visning, då det var desto viktigare att hålla avstånd och begränsa sina kontakter. Då föddes de digitala live-visningarna och enligt Amanda Örn, mäklare på Fastighetsbyrån Stenungsund, är de här för att stanna.

– Vi kör alltid en digital visning en eller två dagar innan ordinarie. Det är ett väldigt bra komplement till vanliga visningar och de är oerhört uppskattade. Vi har fått väldigt bra respons.

Fler kan ”gå” på visning

De självklara fördelarna är ju att spekulanter kan få se bostaden på video, prata med mäklaren och ställa frågor, som att få se köket igen, eller be hen öppna skåp och lådor – utan att behöva vara på plats fysiskt.

Dessutom kan man få sig ett första intryck och antingen välja att inte gå på visningen, om man bara var lite nyfiken, eller hinna smälta intrycken och sedan få se bostaden igen, menar Amanda Örn.

– Ofta märker vi att det är svårt att ta in allt på en visning, så nu får man chansen att komma fler gånger. Det kan man få ändå, men det går ibland väldigt fort vid budgivning och att komma till avslut.

De flesta mäklare positiva till digitala visningar

För förstagångsköpare kan det också kännas tryggt att ”ha med sig” någon lite mer erfaren. Och på de digitala visningarna finns inga begränsningar.

– Jag hade ett sällskap som kikade på ett hus, och efteråt fick jag veta att de kopplat upp sig på storbildsskärm och satt och tittade hela släkten. Mormor, morfar och hela gänget.

Enligt en undersökning som Fastighetsbyråns mäklare fått svara på tror 63 procent att de digitala visningarna definitivt kommer att finnas kvar, och bara två procent tror att de inte kommer finnas kvar i någon utsträckning alls.

– De har ju tillkommit under pandemin, men vi kommer fortsätta, säger Amanda Örn.