Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns ingen botande behandling mot TBE. Vuxna och barn över ett år, som bor eller vistas längre perioder i riskområden, rekommenderas därför att vaccinera sig mot viruset.
Det finns ingen botande behandling mot TBE. Vuxna och barn över ett år, som bor eller vistas längre perioder i riskområden, rekommenderas därför att vaccinera sig mot viruset.

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Fästingbussen rullar in i Stenungsund

När allt fler vistas i skog och mark riskerar också fler att drabbas av virussjukdomen TBE, som sprids genom fästingar. Både den mobila vaccinationsmottagningen Fästingbussen och apoteksgruppen i Stenungsund påminner därför om vikten att vaccinera sig när årets fästingsäsong nu dragit igång.

De senaste åren har omkring 350 TBE-fall per år rapporterats i Sverige, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Antalet smittade i just Västra Götaland har också mer än fördubblats på senare år, från 25 fall år 2016 till 53 förra året, då antalet trots allt sjönk något från 63 rapporterade fall året innan.

Vaccindirekts fästingsbuss har sedan 2004 turnerat i utsatta riskområden för att vaccinera mot TBE och informera om fästingar, och i morgon tisdag rullar bussen på nytt in på parkeringen vid Coop i Stenungsund för att erbjuda drop in-vaccinering mellan klockan 15-19.

Bussen kommer sedan att göra ytterligare ett besök här den 4 maj, samma tid.

Apoteksgruppen i Stenungsund erbjuder även de vaccinering genom tidsbokning på sin hemsida i samarbete med vårdgivaren Vaccina.

– Nu när många tillbringar en större del av sin fritid i naturen känns det bra att vi kan erbjuda vaccinationer för både vuxna och barn. Då det inte finns någon behandling mot TBE tycker jag att det är viktigt att man vaccinerar sig om man vistas i områden där TBE-smitta förekommer, säger Hanna Stenstad, apotekschef och immunolog på Apoteksgruppen i Stenungsund, i ett pressmeddelande.

Kort om TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att man blir sjuk, men ibland kan det dröja upp till en månad.

Symtomen för TBE kan variera. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till 30 procent av de som insjuknar drabbas av långvariga eller bestående besvär i form av trötthet, minnes- och koncentrationssvårigheter. Ungefär var tionde person får förlamningssymptom.

Det finns ingen botande behandling mot TBE. Vuxna och barn över ett år som bor eller vistas längre perioder i riskområden, alternativt är mycket i skog och mark, rekommenderas därför att vaccinera sig mot viruset.

Grundvaccinering mot TBE består av tre doser, vilket ger ett nästintill 100 procentigt skydd i minst tre år.

Säsongen för fästingar pågår vanligtvis mellan mars och november, och risken att smittas med TBE är högst under sommarmånaderna när vi rör oss ute i naturen.

Källa: Vaccindirekt