Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Grannarna i Strandnorum har fått nog: ”Det kunde varit jag”

Efter att en person avlidit efter trafikolyckan i korsningen vid Strandnorum har grannarna fått nog. I flera år har de försökt prata med kommunen om hur farlig trafiksituationen är, men upplever sig inte få svar.
– Jag vet inte vem som är ansvarig, men det finns en ilska att det måste till ett liv för att man ska titta på det här, säger Egil Midtbö, granne till den avlidne.

För sju år sedan flyttade Egil Midtbö och hans fru till Strandnorum. Flera nya bostäder hade byggts i området och antalet invånare hade ökat rejält. Redan då såg de boende flera problem med in- och utfarten från väg 160.

Nyligen gavs bygglov för ytterligare 40 hus, vilket kommer göra trycket på vägarna ännu högre och nu menar Egil Midtbö och hans grannar att det är livsviktigt att infrastrukturen ses över.

– Det som en gång var en gång- och cykelväg har nu blivit en högtrafikerad gata. Och det är fortfarande många barn som går där.

Dödsolycka skedde i korsningen

Det var inte ens två veckor sedan det som inte får hända hände. En man lämnade sitt hem tidigt på morgonen och skulle köra ut på väg 160.

Grannarna i Strandnorum samlades för att lägga blommor på olycksplatsen dagen efter krocken. Bild: Privat
Grannarna i Strandnorum samlades för att lägga blommor på olycksplatsen dagen efter krocken. Bild: Privat

Då kom en annan bilist och de kolliderade i korsningen. Mannen avled av sina skador.

– Det är fruktansvärt och det berör alla, för alla har en känsla av att det kunde ha varit jag. Nu har ett liv gått och vi önskar verkligen att det inte ska bli fler olyckor.

LÄS MER: Kommunen om trafikläget: ”Vi kan inte bygga om vägen”

En klen tröst

Kommunen har hänvisat till Trafikverket, och säger att det är deras väg och de som måste fatta besluten. Stenungsunds sektorschef för samhällsbyggnad, Daniel Jerling, säger också att kommunen ligger på Trafikverket.

För Egil Mitdbö och de andra som bor i Strandnorum är det en klen tröst. De upplever det som att de gång på gång hört av sig till kommunen, men inte fått gehör.

Han menar också att det finns flera andra lösningar för att minska trycket på in- och utfarten. Exempelvis genom att bygga ut åt andra hållet.

– Det är bara några hundra meter upp till Hallernaleden. Jag kan inte förstå att man inte kan bygga ut och fixa en utfart där.

Efterlyser större engagemang

Eller, menar han, att kommunen ser till att de småvägar som faktiskt finns i området går att använda.

– Det här är ingen isolerad plats. Det är inte den enda utfarten, men det är den vi använder. Ingen vill ju ha trafik förbi sig så på alla andra ställen sätter man upp spärrar, läggen en sten på vägen och skriver privat väg.

Nu efterlyser de boende ett större engagemang från kommunen.

– Jag vet inte vem som är ansvarig, men det finns en ilska att det måste till ett liv för att man ska titta på det här, säger Egil Midtbö.