Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Hamnen får ansiktslyft blir krog- och promenadstråk

Förra året byggdes själva träckdäcket längs hamnpromenaden om och nu är det dags för plattsättning mellan brygga och huset. Centrumägaren Citycon vill förädla stråket ytterligare och göra platsen mer besöksvänlig.
– Det är så tråkigt att Stenungstorg har ryggen vänd åt den bästa sidan, säger centrumchef Carina Erlandsson.

Centrumets hamnområde har under åren varit flitigt omdiskuterat då få satsningar gjorts åt havet till. Centrumets fina läge har inte tagits tillvara, men centrumägarens planer är att göra stråket mot vattnet mer attraktivt och Citycon har redan börjat då för några år sedan då sista huset i södra änden revs och det skapades en öppen torgplats mot vattnet mellan restaurang Harrys och Bistro Beo.

Förra året anlades ny bryggpromenad, men plattsättningen har fått vänta till i år och Stenungsunds kommun tillsammans med Citycon låter nu genomföra det arbetet.

– Vi gjorde inte plattsättningen förra året för att den inte skulle sätta sig. Underlaget behövde vila först och det var enligt plan att vänta en vinter, säger Camilla Svensson, verksamhetschef Infrastruktur, Stenungsunds kommun.

Kostnaden för anläggandet är beräknat till nästan 2,6 miljoner kronor och sammanlagt ska drygt 11 000 kvadratmeter plattor läggas.

Citycon har även skickat in förslag till kommunen på flera förbättringar. Företaget vill sätta upp ljusslingor i träden längs hamnen och ställa ut ett antal möbelgrupper längs husväggen.

– Jag har skickat över vårt förslag till kommunen för vi vill addera till mervärde och få till en hamntorgskänsla. Jag väntar på kommunens återkoppling och hoppas på få ett okej på det. Vi kommer stå för den kostnaden. Utöver det kommer vi också att rätta till markbeläggningen vid hamntorget så snart hela stråket är färdiglagt, säger Carina Erlandsson, Citycons centrumchef för Stenungstorg.

Hon flaggar också för mer förändringar utefter hamnstråket.

– Det vi gör nu är bara en uppstart. Sen har vi tänkt att addera ännu mer, det ska vara som en mysig restauranggata här. Vår plan är att ha ännu mer sådana verksamheter längs stråket. Vi ser också över våra fasader och ska få till en härlig sommarkänsla här. Det är så tråkigt att Stenungstorg har ryggen vänd åt den bästa sidan.

Under arbetet med plattsättningen kan det förekomma buller dagtid. Anläggningsarbeten kommer också att pågå under lördagar och söndagar.