Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kommun tar initiativ för bevarandet av insekter

Stenungsunds kommuns pollineringsprojekt har resulterat i bland annat insektshotell och skapandet av en blomsteräng. Informationsskyltar är uppsatta och förhoppningen är att hotellen ska få stå kvar så länge de är i brukligt skick.

Längst med strandpromenaden från Nösund hållplats bort till Stenungsunds centrum går nu att se insektshotell och oklippta gräsytor. Detta är en del av kommunens pollineringsprojekt, ett sätt att rädda och bevara insekter och dess pollinering.

Elin Silfver, tillförordnad enhetschef för parkenheten, berättar att projektet kom till i ett samarbete med kommunens avdelning för strategi och samordning, vilka har tittat på olika platser där hotell, ängar och informationsskyltar kan placeras.

– Vi har fokuserat på platser där det finns en naturlig flora, förklarar Elin Silfver.

Det är ännu inte bestämt hur länge pollineringsprojektet ska få stå kvar längs strandpromenaden. Som det ser ut just nu blir det så länge som insektshotellen är i brukligt skick.

Insektshotellen är anpassade för olika typer av insekter med olika hål och material i sig. Det viktigaste för att bevara insekterna och dess pollinering, förklarar Elin Silfver, är att släppa upp ytor och inte röja för mycket i naturen. Exempelvis kan det vara bra lämna kvar rishögar och ved i naturen.

På platserna vid hotellen och de oklippta gräset finns skyltar med information uppsatta. Det kommer in mycket förfrågningar till kommunen till exempel varför de inte klipper gräset. Många är vana vid välskötta, nyklippta gräsmattor och tänker inte på hur det kan missgynna insekterna.

– Vi måste ändra vårt tankesätt kring hur det ska se ut, kommenterar Elin Silfver.