Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kommundirektören om sabotaget: ”Ett angrepp mot vår verksamhet”

Kommunen ser allvarligt på skadegörelsen mot deras bilar, och hoppas nu att såväl polisen som invånarna kan hjälpa till.
– Vi måste utreda hur vi ska skydda oss mot det här, säger Stenungsunds kommundirektör Kicki Nordberg.

När den kommunala verksamheten i Stenungsund möttes av sabotage på torsdagsmorgonen gick de direkt upp i stabsläge. De bilar som används av hemtjänsten hade utsatts för en omfattande skadegörelse och enligt polisen handlar det om 17 bilar som fått samtliga 68 däck sönderskurna.

Hemtjänstpersonalen löste situationen genom att ta sina privata bilar ut till brukarna, men för cheferna inom kommunen handlade större delen av dagen om att släcka bränder.

– Det är helt förfärligt, jag har aldrig hört om något liknande. Det här är ett angrepp mot vår verksamhet, säger Stenungsunds kommundirektör Kicki Nordberg.

LÄS MER: Hemtjänstens bilar skars sönder – fick 68 däck punkterade

Om hon tror det är riktat mot just hemtjänsten eller kommunen i stort kan hon inte svara på.

Uppmanar invånare att höra av sig till polisen

– Vi vet inte anledningen till det här. Bilarna är skyltade med Stenungsunds kommun, men vi vet inte om de som gjort det vet att det är hemtjänstens bilar. Vi har lämnat över frågan till polisen och är väldigt angelägna om att det här ska redas ut.

Någon förundersökning har dock inte inletts, då polisen helt enkelt inte har något att gå på i nuläget.

– Det enkla svaret är att det saknas uppslag för det här vansinnesdådet. Sedan är det klart, att skulle någon ha något att förmedla till oss är vi väldigt intresserade av iakttagelser, säger Lars Wahlin, förundersökningsledare på polisen i Stenungsund.

Kicki Nordberg vädjar nu till alla som sett eller hört något att höra av sig till polisen.

– Hjälp till. Vet du något så hör av dig. Det är väl på det sättet man kan få reda på något.

LÄS MER: Personalens besvikelse: ”Hade kunnat vara deras mormor”

Förstärkt med rondering

Torsdagens arbete flöt på för hemtjänsten och Kicki Nordberg är glad över att ingen vårdtagare blev utan insats, det tack vare den rådiga personalen. Även arbetsmarknadsenhetens arbete hyllas.

– Det var ett stort engagemang i båda delar. Och det visar på att vi som kommun kunde reda ut det här läget.

En krisledning startades på torsdagen, för att se till att alla kunde utföra sitt arbete.

Hur de tänker inför framtiden är dock inte klart än.

– Nu fungerar ju verksamheten igen, så den korta krisen är utredd. Det som är framöver har vi inte tagit ställning till än. Vi behöver fundera på om vi måste skydda våra fordon på något sätt. Det vet vi inte hur vi ska göra i så fall, säger Kicki Nordberg.