Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linders fyrverkeri - Pondus.GP Konsumentpanelen testar fyrverkerier Bild: Robin Aron
Linders fyrverkeri - Pondus.GP Konsumentpanelen testar fyrverkerier Bild: Robin Aron

Kommunen ger upp – kan inte förbjuda fyrverkerier

En omfattande utredning som Stenungsunds kommun gjort visar att det är mycket svårt eller nästan omöjligt att förbjuda fyrverkerier inne i en tätort till exempel centralt i en stad eller samhälle.

Kommunen försökte begränsa skjutandet med fyrverkerier förra året och fattade beslut om begränsningar i centralorten Stenungsund. Orust kommun gjorde samma sak men i bägge fallen fick kommunerna bakläxa. Länsstyrelsen i Göteborg upphävde förbuden eftersom det inskränkte den enskildes frihet. Ändringarna – att inte få skjuta smällare fritt – lägger enligt länsstyrelsen ett onödigt tvång på allmänheten. Nu ger Stenungsund upp och kommunernas allmänna utskott konstaterar att man tills vidare inget kan göra.

– Nej, vi har granskat det här och konstaterar att vi fått bakläxa på våra försök att begränsa fyrverkerierna och därmed kan vi inte göra något mer. Det krävs lagändringar för att kunna vidta åtgärder, säger kommunalrådet Olof Lundberg (S).

Det var förra hösten som Stenungsund och Orust fattade beslut i fullmäktige att man inte skulle får skjuta fyrverkerier på offentlig plats utan tillstånd av polismyndigheten. Man gjorde ändringar i ordningsstadgan och fattade beslut i slutet av september. Man godkände dock att allmänheten fick skjuta fyrverkerier på offentlig plats från kl 22.00 till 01.00 på nyårsafton/nyårsdagen samt om det inte innebar olägenheter för enskilda eller egendom.

Det tog bara en månad innan länsstyrelsen upphävde besluten i bägge kommunerna med just motiveringen att det hela lade ett onödigt tvång på allmänheten.

Därefter har Stenungsund noga utrett det hela men kommunen konstaterar att det inte finns reglerat i lag hur och var medborgarna får använda pyrotekniska varor.

Marcus Starcke är kanslichef i Stenungsund. Han konstaterar kort och gott att lagen inte ger några möjligheter att begränsa fyrverkerierna.

– Det anses av domstolarna vara en inskränkning i folks frihet. Man kan visserligen förbjuda fyrverkerier utanför vårdinrättningar men det gäller i första hand sjukhus och inte äldreboenden eller liknande. Man kan också besluta att begränsa fyrverkerier på innetorg som Stenungstorg men inte i övrigt. Vi har verkligen gått igenom det här noggrant men konstaterar att mer finns inte att göra.