Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samtliga årskurs 9:or i STO-området har skolavslutning fredagen den 11 juni i år. Kommunerna rustar nu för att möta firandet, så att det ska kunna ske så festligt, men också så säkert som möjligt.
Samtliga årskurs 9:or i STO-området har skolavslutning fredagen den 11 juni i år. Kommunerna rustar nu för att möta firandet, så att det ska kunna ske så festligt, men också så säkert som möjligt.

Kraftsamling inför niornas skolavslutning

Att högstadiet har skolavslutning på en fredag hör inte till vanligheterna, men i år blir det så. Ännu mer ovanligt är att alla tre STO-kommunerna har skolavslutning på samma dag. Nu kraftsamlar mängder av verksamheter för att ge ungdomarna en trygg och säker fredagskväll.

Av tradition samlas ungdomar på skolavslutningskvällen för att fira tillsammans och för att det inte ska spåra ur är flera aktörer ute i samhället den kvällen. I år samverkar de tre grannkommunerna Stenungsund, Tjörn och Orust eftersom avslutningen är förlag till samma dag. Och med Valborgsfirandet i Getskär i år i färskt minne finns stor risk att ungdomarna samlas i stora grupper trots pandemin och fortsatta restriktioner.

Eftersom smittspridningen minskar införs inget förbud mot att vistas på särskilda platser.

– Det är jättesvårt att avstyra det här utifrån pandemilagstiftningen för då måste det finnas en allmän smittspridning och just nu är den väldigt låg, säger Kicki Nordberg, kommunchef i Stenungsund.

Kommunchefen är med under kvällen

Nordberg kommer också att vara med ute under skolavslutningskvällen. Hon menar att det finns en annan aspekt på att grannkommunerna har skolavslutning på samma dag.

– Man kan se det ur olika perspektiv, när nu alla slutar på samma dag kan vi kraftsamla med bemanning från våra verksamheter, polisen, räddningstjänst och frivilligorganisationerna som fokuserar just den dagen. Det hade kanske varit svårare att ha fokus under flera dagar.

LÄS MER: ”Håll era ungdomar hemma”

Evamaria Hallberg, enhetschef för Stenungsunds kommuns ungdomsverksamhet har arbetat med de här frågorna i många år. Hon menar att det är viktigt att skapa en trygg miljö för ungdomarna.

– Det som är lite annorlunda i år är att Tjörn och Orust har sin avslutning samma dag som oss, men det är också bra för vi har ett större nätverk där vi kan ha kontakt med varandra. I år är det fredag den elfte som vi gör den stora satsningen. Det finns ett stort intresse bland allmänheten och kommunorganisationen för att det här ska bli bra.

Föräldrar uppmanas ha koll

Från Fritid- och Kulturenheten i Stenungsund kommer ett tiotal personer att vara i tjänst, även socialtjänstpersonal är med under fredagskvällen.

– Det är bra att det finns folk ute som känner många av ungdomarna. Det är lättare när man har en relation till dem. Vi uppmanar också föräldrar att ha koll på vad deras barn gör, kanske också att ordna med alternativt firande. Vi hoppas att alla ungdomar ska få en jättefin skolavslutning för att fira in sitt sommarlov. Det ska vara tryggt och bra för alla ungdomar, säger Evamaria Hallberg.

Två avslutningar på Tjörn

På Tjörn delas skolavslutningarna upp på två olika dagar. Niorna går ut på fredag den 11 juni, medan övriga klasser slutar på måndag den 14 juni.

– Vi vill ge niorna, som har allra störst anledning att fira, lite utrymme och möjlighet till en ordentlig avslutning, även om den såklart kommer att ske på coronasäkert vis, säger Gunnemar Olsson, L, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Totalt är det någonstans mellan 150 och 175 elever som går ut nionde klass på Häggvallskolan och Bleketskolan. Firandet kommer att ske klassvis och utan några föräldrar på skolgården.

LÄS MER: 300 ungdomar festade i Getskär

– Även om vi fått en liten förbättring kring coronavirusets spridning, så kommer firandet att ske i synnerligen ordnade former. Huvudrekommendationen är att inte blanda in nya kort i leken, utan att låta klasserna fira var för sig. Men utifrån de begränsningar som finns ska firandet ändå kunna vara så festligt, roligt och trevligt som möjligt. Det är en stor dag för niorna, säger Gunnemar Olsson.

Kommunen rustar

Från kommunens sida rustar man med en del stöd inför avslutningen, för att kunna finnas till hands om någon behöver. Det sker i samverkan med Orust och Stenungsund. Även polis kommer att finnas ute under kvällen.

– Vi har ett väldigt bra samarbete sedan tidigare med Orust och Stenungsund. För Tjörns del har vi exempelvis båda våra ungdomssamordnare ute under kvällen. De jobbar för att stötta upp både mot föräldrar och ungdomar, säger Jessica Dahlström, som är processledare för samverkansgruppen.

Hur ska man tänka som elev detta speciella år när man vill fira?

– Att inte samlas i för stora folksamlingar och försöka undvika trängsel. Man ska hålla sig till sin närmaste umgängeskrets. Det kanske är lätt att glömma bort en sådan här kväll, särskilt om det kommer in alkohol i bilden, men det är så det är.

Befarar ni stora firanden och mycket festande?

– Det är inget vi kan bortse från i alla fall, men det beror nog mycket på vädret också. Det firades ju en del vid Getskär sista april, till exempel.

Firanden med gemensamma middagar och fest som en del klasser normalt brukar hålla är inställt i år.

– Det kan såklart vara så att ungdomar själva tar egna initiativ. Vi vill trycka på föräldranärvaro och vuxennärvaro och att man går en extra runda med hunden eller tar en extra tur i sitt närområde under kvällen.

Nytt för i år är att kommunen har egna ungdomsvärdar ute under avslutningskvällen.

– De är ute under de fyra sista fredagarna på terminen. Det är unga vuxna upp till 22 år, som varit mycket på vårt kultur- och fritidscentra när de varit yngre. De kommer att vara ute och röra sig runt om på Tjörn där ungdomar brukar samlas och ner mot våra stränder, säger Jessica Dahlström.

Samtidigt betonar hon att firandet inte handlar om förbud.

– Ungdomar är duktiga och det är en glädjefylld dag. Det ska vi ha kvar, men man får fira med lite avstånd till varandra och med sina närmaste vänner i år.

Övriga omkring 1 600 elever som snart får sommarlov på Tjörn har sina avslutningar på måndag den 14 juni.

– Det kommer att vara olika former av ceremonier även för de femmor och sexor som går ut sina skolor, men precis som för niorna sker det klassvis utan föräldrar och på coronasäkert sätt, säger Gunnemar Olsson.