Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Kristinedalselever fick testa segling på friluftsdag

Med havet nära inpå, engagerade lärare, några frivilligkrafter och med hjälp av segelsällskapet öppnades möjligheten att ha med segling på Kristinedalskolans friluftsdag. Och det var många som inte satt sin fot i en båt tidigare och speciellt inte i en 2-krona.

80 elever i årskurs 8 fick under torsdagen möjlighet att prova på att segla båttypen 2-krona som är en jolle, för de allra flesta blev det en helt ny upplevelse.

– Det är ingen av de här eleverna som är med i segelklubben och de flesta har inte seglat förut. Däremot har vi en elev från Stenungskolan som är med som instruktör under friluftsdagen, säger Mikaela Löfström, idrottslärare på Kristinedalskolan och en av initiativtagarna till seglingen.

Att lägga segling på schemat för friidrottsdagen har möjliggjorts genom fleras insats.

– Skolan har ju inte medel att genomföra en sådan här dag, men vi kan göra det här med hjälp av ideella krafter och med Segelklubbens insats samt för att vi fyra lärare som är med har gått en utbildning, Löfström.

Minna Johansson och Hedvig Dejehed var nöjda med att ha fått lära sig lite om segling på sin friluftsdag i torsdags. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Minna Johansson och Hedvig Dejehed var nöjda med att ha fått lära sig lite om segling på sin friluftsdag i torsdags. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Minna Johansson var en av de som fick prova på segling och hon vill gärna ge det fler chanser, men kommer hålla sig till den vattensport hon redan är engagerad i.

– Det var kul att få prova på. Jag har seglat tidigare när jag i gick i femman med Liselott (Kantling, reds anm) när jag gick på Kyrkenorumskolan. Det vore kul att göra det fler gånger, men jag ska inte börja med segling för jag håller på med stand up-paddelboard, så jag paddlar ju mycket här.

I sin båt hade hon förutom en instruktör med sig kompisen Hedvig Dejehed som var nöjd efter dryga halvtimmen ute på havet.

– Det var lite svårt i början men man lärde lärde sig efter ett tag.

Inför seglingen har eleverna på idrottslektioner fått förbereda sig inför friluftsdagen. De har fått lära sig lite om navigation, grunderna i segling och lära sig några knopar, säger Mikaela Löfström.

Liselott Kantling är seglare och styrelseledamot i Stenungsunds segelsällskap, men hon är till professionen textilslöjdslärare på Kristinedalskolan. Hon håller också i den segelkurs som de medverkande lärare deltar i.

– Jag jobbade på Kyrkenorumskolan förut och då hade jag med en del av de här eleverna och seglade, men de har bara testat någon gång och kan inte segla. Det är jätteroligt att vi kunde genomföra det.

Mikaela Löfström menar att närheten till havet är en outnyttjad resurs inom skolundervisningen och hon är glad att prova-påseglingen gick att genomföra.

– Lika väl som vi är ute och vandrar på friluftsdagar så tycker vi det är viktigt att eleverna kan få möjlighet att prova på segling. Vi bor ju faktiskt vid havet.