Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lasse Kronér leder auktion till förmån för STO:s äldre

I september kommer en stor auktion att hållas till förmån för STO-områdets äldre befolkning. Lasse Kronér och en hemlig gäst kommer att underhålla på scen i Kulturhusparken under den första publika delen av auktionen, i syfte att samla pengar till kommunens äldreboenden.

Projektet, döpt till Glädjeresan, startades 1999 av Lasse Kronér. Sedan dess har över sex miljoner kronor delats ut till olika välgörande ändamål.

– Det här är min lilla bäbis som nu vuxit sig vuxen och därför är jag också extra glad att nu dra igång Glädjeresan igen, eftersom den genom åren gjort så extremt mycket nytta och till hundra procent också gått till de som verkligen behöver pengarna, utan spill och mellanhänder, säger Lasse Kronér till Lokaltidningen STO.

Tjörnbon Tommy Witedal, som är affärsutvecklings- och försäljningsansvarig på Stenungsundsföretaget Bästkuststäd, var också med från start och stöttade initiativet som dåvarande vd för ett bilföretag i Göteborg.

– Jag arbetade sedan med detta tillsammans med Lasse i nästan 15 år innan jag själv bytte jobb och Glädjeresan samtidigt pausades då Lasse inte längre hade tiden, berättar Tommy Witedal.

Tjörnbon Tommy Witedal var med från start och stöttade sedan Glädjeresan under 15 år. Nu återupplivar vännerna projektet med en lokal välgörenhetsauktion för STO:s äldre. Bild: Catrin Hassel
Tjörnbon Tommy Witedal var med från start och stöttade sedan Glädjeresan under 15 år. Nu återupplivar vännerna projektet med en lokal välgörenhetsauktion för STO:s äldre. Bild: Catrin Hassel

– Men när jag sedan i höstas åter bytte jobb och började arbeta här i Stenungsund så började jag tänka mer och mer på vårt gamla samarbetsprojekt och tog upp saken med vår vd. Hon tände på alla cylindrar så då tog jag kontakt med Lasse igen, som också han blev eld och lågor över att dra igång Glädjeresan på nytt.

Började spåna tillsammans

Sagt och gjort. Tillsammans satte sig de två gamla vännerna ned och började spåna.

– Vi började med att fundera runt vad vi ville att att pengarna vi samlar in ska gå till lokalt. De finns ju naturligtvis massor med behjärtansvärda saker, inte minst nu efter det här pandemiåret då många farit illa. Men i just den diskussionen kom vi då också fort fram till vem vi ville stötta just i år, nämligen alla äldre, äldre som varit väldigt drabbade det senaste året, då inte kunnat träffa vare sig barn eller barnbarn och mest mött personal med visir och munskydd.

”Rejäl tv med ljudanläggning”

De kontaktade sedan till att börja med Lilian Hansson, chef för äldreomsorgen på Tjörn och granne till Tommy Witedal, för att höra vilka behov hon ansåg fanns och skulle vara till glädje för de äldre.

– Vi halkade då ganska snart in på dagrummen där de äldre vistas mycket, men i många fall väl är så där roliga. Tillsammans kom vi sedan fram till att vi nu genom auktionen ska försöka samla in så mycket pengar att vi kan köpa in en rejäl tv med ljudanläggning. Detta i nuläget till sex äldreboenden på Tjörn, fem på Orust och elva i Stenungsund, berättar Tommy Witedal.

Publik auktion och underhållning

Flera lokala företag har tillsammans med Bästkuststäd nu även gått in som huvudsponsorer för Glädjeresan och auktionen som ska hållas i Stenungsund lördagen den 25 september.

– Tanken är då att börja med en mer publik auktion och underhållning i Kulturhusparken på eftermiddagen, för att sedan fortsätta med ytterligare en auktion och middag för inbjudna gäster på Stenungsbaden senare på kvällen.

Dit kommer alla de lokala företagare som redan nu tackat ja till att bidra med föremål eller tjänster till auktionerna att välkomnas. Enligt Tommy Witedal har också rekordmånga redan nu tackat ja, trots att man egentligen bara är i startgroparna och inte heller officiellt gått ut och marknadsfört sig och projektet.

– Ja, det är helt otroligt. Ett 50-tal lokala företag har redan anmält intresse och det fortsätter att ringa och mejla flera hela tiden.

Tackade ja direkt

Lasse Kronér är som sagt även han glad och exalterad över att Glädjeresan nu fortsätter.

– Jag tackade ja direkt när Tommy tog kontakt när jag nu har både tiden, orken och lusten. Jag tycker också att beslutet att skänka pengarna till kommunernas äldreboende är lysande. Inte minst i dessa tider, efter allt som hänt och hur allt är, då man ska dra in och tjäna pengar på allt.

Lasse Kronér kommer förutom att hålla i själva auktionen även försöka att vara med vid själva överlämnandet av tv:apparaterna och ljudanläggningarna på de olika äldreboendena.

Kanske får de boende sedan chansen att se just dig på samma tv framöver?

– Ja, det är ju det som är själva meningen med hela grejen förstår du väl. Det gäller ju att stå emot Youtube och alla andra kanaler i dessa internettider och värna om hederlig svensk tv-underhållning (skratt).

Glädjeresan

Glädjeresan startades av Lasse Kronér 1999 och projektet har sedan dess inbringat 6 miljoner kronor, som oavkortat gått till välgörande ändamål.

Senaste auktionen hölls 2013. Nu återupptas projektet tillsammans med en rad lokala företagare och planerad auktion i Stenungsund lördagen den 25 september.

I år kommer de insamlade pengarna gå till STO-kommunerna äldreboenden. Tidigare organisationer, stiftelser och institutioner som fått ta del av auktionspengarna är bland andra Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Hjärt-Lungfonden, Sjöräddningssällskapet, Stadsmissionen och Ågrenska.